Град обезбедио препарате за заштиту пчела

НОВИ САД: Члановима Друштва пчелара „Јован Живановић“ данас су подељени препарата Herba Strip за заштиту пчела које је обезбедила Градска управа за привреду.
Grad obezbedio preparate za zaštitu pčela Foto: novisad.rs
Фото: Град обезбедио препарате за заштиту пчела Фото: novisad.rs

-Другу годину за редом успевамо да у оквиру буџета за руралну подршку обезбедимо средства за набавку лекова за пчеле који су потребни пчеларима. Ове године смо на Конкурсу за удружења издвојили милион и по динара и око 115 пчелара ће добити ове лекове који су им веома значајни. То још једном показује подршку Града Новог Сада пчеларству и производима са заштићеним географским пореклом, - рекао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић који је присуствовао подели препарата.

-Та подршка се не огледа само данашњој набавци лекова, него и у подршци приликом сертификације производа, у наступима на сајмовима и у организовању манифестација. Градска управа тиме показује да је заиста усмерени на локалне произвођаче. Онима који немају прилику да добију помоћ на покрајинском и републичком нивоу желимо да помогнемо овим специфичним мерама – рекао је Радојевић и нагласио да је Друштво пчелара „Јован Живановић“ прави пример како једно удружење треба да наступа и заступа интересе својих чланова.

Чланови Друштва пчелара који су присуствовали подели препарата у просторијама Друштва, изразили су велико задовољство због помоћи коју им је упутио Град Нови Сад. Према речима заменика председника Друштва пчелара „Јован Живановић“ Ђорђа Мркића, захваљујући Граду Новом Саду већ другу годину за редом добијају финансијску помоћ за набавку неопходних препарата који се користе за заштиту пчела и у борби против пчелињег напасника, паразита Varoe destructor.

- Сарадња са Градом нам олакшава рад и побољшава нашу организованост. Тиме боље функционишемо и стварамо веће интересовање пчелара да се учлањују у наше Друштво, што доприноси ефикасности рада. Овај препарат који смо набавили средставима Града је на биљној бази и смањује присуство паразита Varoe destructor, а то нам обезбеђује сигурније и стабилније презимљавање, што се показало и у претходној години – нагласио је Ђорђе Мркић.

 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести