Град обезбедио ватрогасно возило за новосадску јединицу

Новосадски ватрогасци су, поводом Дана ватрогасаца Србије, 7. новембра, од Града добили ново навално возило вредно око 33 милиона динара, које је израђено према посебним безбедносно-техничким и захтевима наручиоца.
vatrogasci3, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У питању је ватрогасно спасилачко возило за гашење водом и пеном. По речима заменика начелника Сектора за ванредне ситуације Бобана Стевановића, увођењем таквог возила, које има довољну количину опреме за реаговање у ванредним догађајима и ситуацијама свих врста, у оперативну употребу у урбаним срединама подиже се ниво безбедности града и регије. Стевановић је најавио да Министарство унутрашњих послова наставља континуирано да опрема ватрогасце и ствара материјално-техничке услове за њихов рад.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Опремања се спроводе кроз три капитална пројекта, при чему је до овог тренутка. од пројектованих 105 возила таквог типа, у оперативној употреби у ватрогасно-спасилачким јединицама широм републике уведено око 45 – казао је Бобан Стевановић у изјави за медије. – Такође, у погледу унапређења материјалних, односно људских ресурса, у последње две године смо спровођењем јавних конкурса примили у радни однос 266 ватрогасаца-спасилаца нових, младих људи, а до краја године очекујемо да се прими још 214 радника, који ће након спроведене основне обуке, која је у току, бити део нашег система. Осим ватрогасно-спасилачке опреме и возила, до краја године сви ватрогасци спасиоци добиће комплетне радне и заштитне униформе.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Поводом Дана ватрогасаца Србије на Тргу слободе је одржана и јавно-показна вежба у којој су новосадски ватрогасци, у сарадњи с радницима Хитне помоћи, између осталог демонстрирали како делују на терену и спасавају повређене у саобраћајним незгодама. Новосађани су имали прилику да виде и њихова друга возила и опрему, попут дизалице високе неколико десетина метара коју ватрогасци користе за гашење пожара на већим висинама.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Догађају је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је у изјави за медије рекао да честита свим ватрогасцима њихов дан, али и да им се захваљује што чувају грађане 365 дана у години без престанка, а поготово што децу уче превентиви и заштити. Приликом предаје кључева новог ватрогасног возила, Вучевић је рекао да су новосадски ватрогасци добили не само најмодерније возило по светским стандардима већ и комплетну опрему.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Ми бисмо волели да се то возило што мање користи, а ако се и користи, да буде у функцији и помогне нашим ватрогасцима да што пре дођу на лице места и помогну онима којима је помоћ потребна – рекао је градоначелник. – Најважније нам је да попунимо Ватрогасну бригаду у Новом Саду. Ми се надамо да ће Министарство унутрашњих послова наставити да води рачуна о томе. Ако сам добро разумео, веома је битно да имамо континуитет попуњавања у складу с важећом систематизацијом. Осим тога, важно је и да решавамо будући центар за ванредне ситуације у Новом Саду  јер ова локација у Јована Суботића апсолутно није одговарајућа и довољна. Град је нарастао, променила се његова конфигурација, број становника, околности су измењене. Сектор за ванредне ситуације у Новом Саду треба да има много бољу локацију и инфраструктруру, одакле ће ватрогасци лакше моћи да излазе на терен, да буду брже присутни на лицу места и пре одговоре на све позиве.

В. Бијелић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Решава се питањеПроменаде”

Будући да се приближава 15. новембар, до када тржни центар „Променада” има пробну употребну дозволу, градоначелник Милош Вучевић рекао је да је урађено доста тога и да су и држава и Град натерали инвеститора да се додатно уложи и да се безбедност објекта контролише свакодневно и перманентно.

– У 99,9 одсто је завршен и однос између тржног центра и Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” – објаснио је Вучевић. – Све су урадили што је струка тражила, пре свега у погледу третмана подземних вода, уградње расхладно-топлотних система и пумпних, црпних станица. Мислим да у наредна два дана потписују уговор с „Водоводом и канализацијом”. Све је утаначено, урађено, све је испробано, а референтне институције су све проверериле у погледу свих параметара и карактеристика које су неопходе. Нови систем биће модификован, модернизован неким изменама. Мораће да користе део тих вода за своје системе за хлађење и грејање, а биће добар приход и за „Водовод и канализацију”.

Милош Вучевић је додао и да је у току уређење и озелењавање крова „Променаде” те да ће ускоро бити објављен и пројекат за противпожарну заштиту.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести