Градиће се станови за избеглице у Ветернику и у Футогу

Град Нови Сад до краја године треба да заврши пројектну

документација да би од 2017. почела изградња 276 станова у Ветернику намењених лицима избеглим из Босне и Херцеговине и Хрватске. Локална самоуправа ће до краја године аплицирати и за новац за изградњу 152 стана  у Футогу. После реализације та два пројекта, стамбено би требало да буде збринуто 428 избеглих породица који живе на подручју Новог Сада, саопштено је из кабинета градоначелника Милоша Вучевића.

Станови у Ветернику ће бити дати у закуп на одређено време с могућношћу куповине у оквиру потпројекта 4 и 5 Регионалног стамбеног програма који се реализује у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а финансира новцем из донација.

Формирана је комисија за избор корисника 276 станова и обрађене 692 пријаве, које ће бити бодоване, а потом формирана и коначна ранг-листа.

Град Нови Сад наставиће да реализује и друге пројекте помоћи избеглим лицима у интеграцији и стамбеном збрињавању. То су програми доделе пакета грађевинског материјала, куповине монтажних и сеоских кућа.

По последњој евиденцији, на подручју нашег града живи 26.982 лица која имају статус избеглих и 25.413 избелица које су умеђувремену стекле личне карте Новог Сада, али такође имају право на помоћ у интеграцијама и стамбеном збрињавању.

З. Д.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести