Градоначелник Вучевић о имунизацији, базену, Нидеку...

- Стање у Новом Саду се поправља, али не могу да кажем да је идеално. Свакодневно имамо новооболеле, али тај број опада и сада је двоцифрен.
vucevic2, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Радује нас чињеница  како иде вакцинација и како је организован пункт на Новосадском сајму. У недељу смо оборили рекорд, вакцинисано је  3.267 грађана на Сајму, што је више него двоструко него првог дана, 19. јануара. Повећали смо број вакцинисаних, број просторија за вакцинацију, повећали смо број ИТ стручњака за унос података, сада имамо 12 оперативних екипа. Желео бих да се захвалим волонтерима Црвеног крста који су на услузи грађанима - рекао је јуче градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одговарајући  на новинарска питања о борби против коронавируса.

Нагласио је да су велику захвалност заслужили и медицинским радницима и лекарима Дома здравља "Нови Сад", као и Новосађанима због одговорности, али и промени односа према имунизацији.

- Верујем да ћемо у среду имати прео 20.000 вакцинисаних Новосађана. Када бисмо држали овај темпо и имали довољан број вакцина, до краја марта бисмо дошли до оног броја који довољан за почетну имунизацију, уз нас који смо прележали корону, имали бисмо стабилизацију ситуације у Новом Саду - рекао је градоначелник пошто је ово, пре свега борба за животе и здравље грађана, али и за економију, за повратак нормалном животу. 

Очекујем извештај експерата о базену на Спенсу

- Очекујем да до краја недеље или почетком наредне добијем извештај од експертске групе Факултета техничких наука коју сам ангажовао- рекао је Вучевић говорећи о проблемима реконструкције базена на Спенсу. - У питању је петочлана група на челу са проф. др Срђаном Колаковићем са департмана за грађевинарство. Након тога ћемо упознати јавност о томе шта су пропусти и шта је  довело до ове катастрофалне ситуације и на који начин да се проблем отклони.

- Изузетно сам љут, разочаран, резигниран. Не желим да нагађам шта може да буде узрок пуцања базена, слушам разна објашњења, али нико не уме да каже - ја сам крив, а још мање - извини. По мени, узрок је највероватније нестручан рад. Поставиће се питање пројектанта, извођача, подизвођача, целог конзорцијума, надзора, а онда, када се све заврши, поставићу питање политичке одговорности мојих сарадника који учествовали у том послу - рекао је Вучевић и додао:“ Свакако да не бих обилазио базен 18. новембра да сам знао да постоје проблеми. Међутим, приликом тестирања базена са водом, показали су се недостаци и учинићу све да град не плати ни динара оправку, јер смо им платили све што су до сада тражили. Нек оправе како знају и умеју, о сопственом трошку, а није искључено да их и после тога нећемо парнично гонити, тражити негативну референцу, а не искључујем кривичне пријаве против одговорних лица. Од мене су крили податке, али ми је Чаба Силађи указао на то.“, појаснио је градоначелник.

„Нидек“, „Континентал“, „Бари калебо“....

- Јапанска компанија  "Нидек" је послала одговор, ми не смемо да га саопштимо пре одређених догађаја. Очекујем долазак другог човека компаније после 20. фебруара и после тога да можда  уследи формализација наших разговора који трају и више од годину дана. Умерени сам оптимиста, иде то добро - рекао је Вучевић о великој јапанској инвестицији која се најављује за Нови Сад. „Све иде добро, нагласио је, само да нема неодговорних људи”.

- Поправља се економска ситуација: Континентал 7. марта отвара део погона у хали ЦТП-а у радној зони "Север 4", а на лето креће да гради потпуно нову фабрику у индустријској зони  код Каћа- рекао је Вучевић. Додао је  да очекује да ће се на пролеће продати преосталих 35 хектара радне зоне "Север 4". Постоји понуда за халу где се налази "Лир", „мислим да би и то требало да продамо, након шест година од изградње. Град би требало да иде даље, да отвара нове радне зоне“.  

Вучевић је најави да у марту у Новом Саду почиње да ради фабрике "Бари Калебо", а, како је рекао,  ако Нидек" позитивно одговори, ове године би могла да почне и изградња њихове фабрике. 

С. Кр.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести