Градска библиотека обележила 176 година од оснивања

Градска библиотека у Новом Саду основана је 23. септембра 1845. године, а од тада ради на истим циљевима, негује прошлост нашег града, казао је директор те установе Александар Јокановић, поводом Дана библотеке, напомињујући да је она истовремено окренута савременом времену и новом садржају и неговању читалачких навика.
С. Аничић Илић
Фото: С. Аничић Илић

- Годишње се у Градску библиотеку учлани више од 20.000 корисника. Располажемо с фондом од 560.000 књига. Наши садржаји на интернету бележе 90.000 посета - казао је Јокановић.

Овогодишњи програм обележавања, како је појаснио, има за циљ промоцију Дигиталног омладинског центра који је отворен прошле године. У централном објекту библиотеке у Дунавској улици отворена је и изложба посвећена познатим мислима наших књижевника.

Александар Јокановић је рекао да га посебно радује вест о пресељењу Дечјег одељења и Завичајне збирке Градске библиотеке на Спенс. Тиме би био решен вишедеценијски просторни проблем који ова установа има.

Фото: С. Аничић Илић

- У новијој историји Новог Сада не памти се период таквог интензивног развоја установе култре и културних садржаја, као у протеклих десет година - казао је Јокановић и додао да је током прошле године неколико пута су увећана средства за набавку нових књига, а набаљено је више од 2.500 нових примерака.


Већа доступност грађе и докумената у дигиталној форми

Поводом Дана библиотеке, присутнима је презентован видео о раду Дигиталног омладинског центра. Како смо раније извештавали, Дигитални омладински центар отворен је 10. јуна 2020. године, у реновираном простору на 310 квадратних метара, у Улици војводе Путника број 1. У оквиру овог опремљеног центра, Библиотека својим корисницима омогућује већу доступност грађе и докумената у дигиталној форми и функционално коришћење ресурса центра за потребе младих. Центар има целодневно радно време, у току којег је, уз стручну помоћ запослених, могуће истражити одређене базе података и добити на коришћење грађу у дигиталном облику.


Члан градског већа за културу Далибор Рожић истакао је да је Градска библиотека једна од најзначајних установа култре не само у граду већ и у држави.

- Све је почело 24. септембра 1845. године, када је отворена Српска читаоница новосадска. Управо на тој традицији се градила данашња Градска библиотека. Иако је рад заснован на богатој традицији, она је једна модерна установа и има прегршт аргумената које бране ту тезу. Управо данас обележавамо 176 рођендан у једном од новијих простора, у Омладинском дигиталном центру. Кроз рад овог објекта на најбољи могући начин градимо нову читалачку публику - казао је Рожић, уз напомену да је жеља Града Новог Сада да и даље шири огранке Градске библиотеке како би култура „стигла„ у све делове града.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић истакла је значај постојања ове установе културе у очувању традиције, креирању културног идентитета и неговању културне различитости.

- Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је у претходне три године удесетостручио износ средстава која помажу свакодневном раду свих библиотека на територији Аутономне покрајине Војводине - нагласила је Драгана Милошевић.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести