Градска библиотека обележила 176. рођендан

Градска библиотека у Новом Саду данас је обележила 176 година рада у Дигиталном омладинском центру библиотеке у Улици Војводе Путника бр. 1.
Dragana, dan biblioteke
Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је обележавању рођендана Градске библиотеке, која 176 година ради у духу традиције Српске читаонице новосадске.

Честитајући јубилеј и дан када су се врата Српске читаонице те давне 1845. године отворила за љубитеље писане речи, секретар Драгана Милошевић је нагласила да је данас велики дан не само за Градску библиотеку Новог Сада, већ и за читаву Војводину, па самим тим и Србију.

„Управо су умни људи тог доба, као што су били Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај и многи други, оснивајући читаоницу успели да нам је оставе са жељом да чувамо традицију, да нам она буде обавеза и завет да истрајемо у неговању културног идентитета нашег народа“ истакла је Милошевићева. Она је додала да, захваљујући њима, ми данас чувамо бројне књишке записе, наслове и легате, али и градимо и негујемо наш културни идентитет преносећи млађима свест о његовом значају.

„Поносни смо што су Покрајинска влада и ресорни секретаријат у протекле три године удесетостручили средства која помажу рад свих бибилотека на територији АП Војводине, посебно матичних“, нагласила је Драгана Милошевић.

Како наводи, подршка ће и надаље бити неизоставна, нарочито за оне пројекте који негују иновативне садржаје за најмлађе кориснике, јер управо се њима оставља онај завет очувања културе, традиције и писма, које су за нас очували наши преци.

Фото: Grad Novi Sad

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је обележавању 176. годишњице Градске библиотеке у Новом Саду.

-Данас обележавамо дан једне од најважнијих установа културе не само у Новом Саду него и у Србији. Све је почело 23. септембра давне 1845. године када је отворена Српска читаоница новосадска, а на тој традицији Градска библиотека и данас доприноси култури и образовању.
То је модерна установа која је у свом раду ослоњена на дугогодишњу традицију. Овај 176. рођендан обележавамо у Дигиталном центру библиотеке чије отварање је омогућио Град Нови Сад. Центар отвара своја врата младима, омогућава им бесплатан инетрнет и приступ многим дигиталним садржајима. На различите начине, Градска библиотека иде у корак са временом, па тако и ствара нову читалачку публику, а бројним активностима усмерена је и на млађу популацију. Град je поносан на њен традиционално квалитетан и успешан рад и због тога и улаже у развој капацитета библиотеке- рекао је Далибор Рожић и уз честитке на свему до сада постигнутом, пожелео да наставе да буду читалaчки центар и место едукације о важним друштвеним темама.  

Директор Градске библиотеке Александар Јокановић је нагласио да ће поводом данашњег јубилеја установе корисницима библиотеке бити одобрен попуст од 50 посто на индивидуалну годишњу чланарину.

- Право на попуст имају и постојећи и нови чланови, чланарина за одрасле износиће 250, а за децу 150 динара и важиће годину дана. Овогодишњи програм обележавања има за циљ промоцију Дигиталног омладинског центра који је отворен прошле године. У централном објекту библиотеке у Дунавској улици отворена је изложба посвећена познатим мислимa наших књижевника - рекао је Александар Јокановић.

Овом приликом приказана је и видео-презентација Дигиталног омладинског центра, његовог рада и активности, а у музичком делу програма наступио је гитариста Душан Новковић.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести