Градски штаб: Волонтери у Новом Саду помажу пензионерима, два кол центра...

НОВИ САД: Градски штаб за ванредне ситуације донео мере које ће омогућити да Град функционише у време ванредне ситуације, а које је после састанка саопштио градоначелник и командант градског штаба Милош Вучевић.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Биће затворена приватна и државна обданишта, ограничено је радно време угоститељских објеката од осам до 20 часова, са ограниченим присуством до 50 особа у затвореном простору, биће затворене све шалтер сале, а грађани ће моћи да измире своје обавезе по окончању ванредног стања, без затезних камата. Волонтери ће пензионерима односити намирници, лекове, а затворени су и сви спортски објекти и сале.

Биће редукован јавни превоз тако да ће ГСП возити по режиму за суботу, с тим што су укинуте ноћне линије, а сви аутобуси ће бити третирани дезинфекционим средствима и возачи ће имати маске и рукавице.

"У складу са последњом одлуком Владе контролисаће се и број путника. Исто то се односи и на такси превознике, исте мере заштите“, саопштио је градоначелник на конференцији за новинаре.

Радно време угоститељских објеката ограничено је од 8 до 20 часова уз присуство највише 50 особа у затвореном простору, а могуће је да ће уследити и нови параметри за дефинисање бројности грађана, али није ограничено радно време за доставне службе угоститељских објеката.

"Обустављен је рад у свим спортским објектима и салама. Донет је налог да јавна предузећа Чистоћа, Градско зеленило, Пут и Стан појачају рад на терену како би интензивирали одржавање јавне хигијене и одржали комунални ред. Донета је и одлука да се затварају све шалтер сале које су под ингеренцијом Града, а важно је да грађани знају да ће своје обавезе моћи да измире по повратку у нормално функционисање без обрачуна затезне камате, као нпр. обавезе у ЈКП Информатика и Градској пореској управи", навео је Вучевић.

Организована су два кол-центра, један за савете и информације које пружају лекари Дома здравља „Нови Сад“, а други је волонтерски кол-центар за старије суграђане који могу да се јаве и траже помоћ да неко други иде у куповину за њихове животне потребе.

"Донете су одлуке које наређују рад градским управама, посебним организацијама и службама. Градски штаб је формирао и стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемије, чији сам ја руководилац и ми ћемо свакодневно пратити развој ситуације", рекао је градоначелник.

Он је посебно апеловао на најстарије Новосађане да разумеју ове одлуке и да буду у својим кућама и становима.

"Забрињавајуће је што видимо пензионере у великом броју на улицама нашег града и након проглашења ванредног стања. Ми се пре свега боримо за вас, најстарије суграђане, да вам сачувамо здравље и животе. Молим вас да поштујете и разумете ове одлуке и да не ризикујете. Апелујем и на све Новосађане који имају старије комшије и чланове породице да помогну у погледу набавке онога што им је потребно, како не би излазили из кућа", казао је Вучевић.

Он је захвалио Новосађанима, појединицима и компанијама, који се јављају са спремношћу да помажу као волонтери.

"Треба да делујемо системски и да поштујемо одлуке Државе и Града. Све оно што је од виталног значаја за функционисање града ће радити, а молим за дисциплину, самоконтролу и међугенерацијску солидарност", рекао је градоначелник.

У кол центур дежурају лекари, а на располагању је грађанима да поставе питања у вези са својим здравственим стањем.

Бројеви телефона путем којих од прошле суботе Новосађани могу да се информишу су: 021/480 7721 и 021/ 480 7722. Надлежни здравствени радници ће позиве примати сваког радног дана од 8 часова до 22 часа, док ће суботом телефонске линије бити активне од 8 до 15 часова.

Такође, оформљен је и други, волонтерски кол-центар, а број телефона за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница је 021/48 71 700 од 8 до 22 часа.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести