Градско веће самосталних синдиката доделило Првомајске награде

Градско веће Савеза самосталних синдиката Новог Сада (ШСНС) доделило је јуче традиционалне Првомајске награде, по 47. пут, најзаслужнијим радницима и успешним колективима. Овогодишњи лауреати су предузећа „Унимент” из Каћа и новосадске фирме „Минаквка” и ЈКП „Пут”. Првомајска награда припала је и појединцима Гордани Драгојевић (запослена у хотелу „Путник”), Мирославу Јоксимовићу („Нива”) и Мићу Грбићу („Месер–Техногас”). Добитнике карактеришу стваралаштво, остварени резултати у раду и афирмација синдиката.
dodela sindikalnih nagrada
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У каћком „Унимету”, као приватном предузећу, Синдикат је основан одмах по почетку рада фабрике, што не треба да чуди јер је власник, дошавши из Шведске, где је синдикализам развијен, допустио синдикално организовање. Међутим, од 260 радника, свега је 26 члавова Синдиката. Председник синдикалне организације Милан Јандрић каже да то не треба да чуди јер су услови рада у фабрици за металце одлични.

– Плате су нам далеко изнад минималца, а да се добар глас далеко чује, види се и по томе што међу незапосленима влада велико интересовање да радни статус стекну у „Унимету” – каже Јандрић.

У „Ниви” има 126 радника, а 75 су чланови Синдиката.

– Имамо потписан колективни уговор, плате нису велике, али су редовне – каже награђени Мирослав Јоксимовић. – Знајући у каквој је ситуацији овдашња текстилна индустрија, „Нива” може да буде пример другима. Наши власници су пре три године добили награду за успешну приватизацију, пошто су одржали и проширили производњу.

Он подсећа на то да послодавац помаже Синдикат, не само што редовно уплаћује по 15.000 динара на синдикални рачун, већ и ако зафали даје за одмор, рехабилитацију и опоравак радника, лечење и остало.

Немачки „Месер – Техногас Београд” је од 1997. године присутан у Новом Саду. Награђени инжењер за заштиту на раду у „Месер–Техногасу” – фабрика „Нови Сад” Мићо Грбић каже да колективни уговор имају од почетка рада и да се с времена на време обнавља.

– Задовољни смо и платама и заштитом и безбедошћу на раду – каже Грбић, иначе председник синдикалне подружнице „Месер–Техногаса” – фабрика „Нови Сад”.

Председник Градског већа ШС-а Владимир Гвозденовић честитао је награђенима и у први план ставио да у данашњим условима привређивања није лако бити синдикално опредељен радник јер код друштвено неодговорних менаyера синдикализам није прихваћен као користан рад.

– И даље смо најмање плаћени у Европи, ова година није боља од лањске, а како ће нам бити догодине, када је у најави измена Закона о раду чија је суштина у флексибилном запошљавању посредством агенција, видеће се – казао је Гвозденовић.

З. Делић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести