Хлеб у Новом Саду с високом количином соли

У оквиру пројекта „Контрола садржаја соли у оброцима организоване друштвене исхране деце и студената у граду Новом Саду у 2017. години” рађена је анализа соли у хлебу с тржишта града, а од 69 анализираних узорака ниједан није имао прописану количину соли у себи.
hleb
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Те податке изнела је лекар – специјалиста хигијене проф. др Сања Бијеловић на редовној конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Војводине. Она је рекла да је у четвртини анализираних узорака забележен изузетно висок садржај соли, док је у осталим евидентиран средњи ниво.

“Са здравственог аспекта ризик постоји и наша је препорука да се ниво соли регулише и смањи јер је хлеб намирница коју сви једемо, а уносом толике количине соли може доћи до повећања крвног притиска и срчаних обољења”, истакла је др Бијеловић.

Додала је да се проблем мора пребацити на оне који производе хлеб.

„Подаци су донекле алармантни и апелујемо на произвођаче да усвоје и примене нове технологије производње одговарајућих производа с мањом количином соли“, навела је др Бјеловић.

На конференцији је речено да је од 19. децембра до јуче у Војводини регистровано око 26 одсто мање случајева заразних болести него у истом периоду претходне године, док је у поређењу с претходним извештајним периодом забележено око 32 одсто случајева мање.

По подацима Института за јавно здравље, респиратнорне болести су најчешћа обољења из групе преносивих болести. Протекли месец грађани су најчешће тражили помоћ лекара због инфекција горњих респираторних путева, док су стрептококне инфекције биле најчешћи разлог посете лекарима, односно лабораторијских анализа.

В. Бијелић 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести