Хуманитарна акција за социјално угрожене у Галерији ликовне уметности поклон-збирци Рајка Мамузића

Светосавска хуманитарна акција „Рукавице благодарја” почеће сутра и трајаће до понедељка, 5. фебруара, у холу Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, Васе Стајића 1.
а
Фото: А. Чегар

Током десет дана трајања, грађани ће моћи да донесу топлу гардеробу, одећу и обућу, као и књиге и школски прибор за децу из социјално угрожених породица.

Акцији се прикључила и организаторка хуманитарне акције „Добри твор” Сара Милачић, која ће све сакупљене ствари сортирати и проследити онима којима је помоћ најпотребнија.

 

– Овог пута сарађиваћемо заједно, обићи ћемо свратиште и остављати ствари на куке доброте у целом граду – казала је за „Дневник” Маја Стојанаца из Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, додајући да је ово прва хуманитарна акција која ће се одржати у тој културној установи. – Били смо инспирисани скулптуром „Свети Сава” Ангелине Гаталице, али и ликом и делом нашег највећег просветитеља, који је био познат као заштитник социјално угрожених, заступник друштвене правде и учитељ човекољубља и милосрђа.

Наша саговорница истиче да је Свети Сава у свом типику „Номоканон” из 1220. године, једном од зборника грађанских правила и црквених закона, пружио одређене одредбе о помоћи сиромашнима и упутио поруку милосрђа.

Фото: А. Чегар

У сусрет празнику посвећеном нашем просветитељу, који је оставио неизбрисив траг у српској традицији и култури, у поменутој Галерији одржала су се и два тематска предавања намењена предшколцима. Главно полазиште била је скулптура Ангелине Гаталице „Свети Сава”, која се налази у њиховом фонду.

– Говорили смо о томе шта је скулптура, од којих материјала је направљена и како се зову уметници који их стварају – истакла је Маја Стојанац. – Касније смо проширили тему и причали смо деци о Светом Сави у народним предањима, те да је, осим што је подучавао људе, истовремено учио и доброчинствима.

Помоћ за социјално угрожене породице грађани ће моћи да донесу од 27. јануара до 5. фебруара, сваког дана од 10 до 18 часова.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести