И Рибарац олакшан од ђубрета

Четврта акција у серији под паролом „Очистимо природу – очистимо друштво”, које организује удружење „Слободна акција” у сарадњи с још пет невладиних организација, успешно је завршена, а Рибарско острво је тренутно лакше за око двадесет пуних кеса ђубрета.
ribarac, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Акције почеле су 15. априла, одржавају се викендом и до сада су очишћени Шордош, Бећарац, Официрац, а у протеклој акцији великим делом и Рибарац, с тим што је, како је речено, ова акција била превелики залогај за „капацитете” људи којима су организатори располагали. Ипак, они су се трудили да учине колико могу.

– Циљ ове акције, и свих претходних, био је да укажемо на проблеме ђубрета, односно пре свега, на проблем оних људи који бацају смеће, а потом на то што нико системски не чисти подручја које су градске природне оазе – каже председник Удржења „Слободна акција” Бојан Вучићевић.

Кулминација свега овога требало би да буде позив надлежним институцијама на неки вид одговорности и сарадње да би се у наредном периоду ти реони одржавали независно од тога да ли ће се ингеренција чишћења, која тренутно није на „Градској чистоћи” пребацити на њих или на „Војводинашуме” и „Воде Војводине” – јасан је Вучићевић.

Циљ ове акције, и свих претходних, био је да укажемо на проблеме ђубрета, односно пре свега, на проблем оних људи који бацају смеће, а потом на то што нико системски не чисти подручја које су градске природне оазе (Бојан Вучићевић)

Он је закључио да би најбоље решење било да се конкурсом одређеним удружењима грађана додели да буду ти које ће да одржавају ова подручја у одређеним периодима.

По његовим речима, ситуација је веома критична у смислу да је људски немар огроман, ђубрета је превише и што је најстрашније, оно почиње да се стапа с природом.

– Налазили смо разне ствари, од шприцева до локомотива, а интереснатно је да смо данас нашли и око двеста аудио-касета које је неко ту одложио иако је могао да их архивира – каже Вучићевић.

Када је реч о даљим корацима, најавио је чишћење Мачковог спруда, а након тога кренуће се у интензивнији јавним апел да се ова проблематика, која је од значаја за све грађане Новог Сада и околине, системски реши у наредним годинама.

К. Бачкалић

Bg
22.05.2017 • 00:54
:*
EUR/RSD 117.3037
Најновије вести