Иницијатива о заштити стабала у Новом Саду

Удружење „НС блок” покренуло је акцију „Посеци једно, засади два”, у циљу заштите популација стабала на територији града.
-drvo.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Активисти тог удружења ће до среде, 25. октобра, од 14 до 16 часова, дежурати у Змај Јовиној улици 2, поред кафеа „Мућке”, делити флајере и разговарати са суграђанима. 

Организатори акције упозоравају на то да је у наредном периоду неопходно повећати број стабала у граду на организован и уређен начин, доношењем нове одлуке или правилника који би регулисали ту област. Они предлажу да се за свако посечено стабло на територији Новог Сада засаде два нова и да се уведу казнене одредбе за оне који не поштују то правило.

Нарочито истичу да је потребно да се обрати пажња на старосну границу дрвећа јер су учестале појаве пада стабала услед временских непогода, с веома тешким последицама. 

„Многи градови у Европи имају посебне правилнике или законе који уређују ту област. Нови Сад је некада имао 40 одсто зелених површина у односу на укупну површину града. Беч је још 1994. године донео градски Закон о заштити стабала.

Тај закон мењан је и допуњаван десет пута, што значи да има изузетну практичну примену. Када је заштита дрвећа и зелених површина потребна Бечу, потребна је и Новом Саду”, стоји у саопштењу Удружења „НС блок”.  

Д. Р.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести