Ивић: Новосађани не пију дунавску воду

Ако се руководимо податком да у Војводини од 49 водовода само седам дистрибуира исправну воду за пиће, а да је на нивоу Републике Србије од 155 - потпуна исправност забележена на свега 45 процената,

не чуди свакодневна сумња грађана у квалитет пијаће воде. У ЈКП “Водовод и канализација” не крију да се често сусрећу са питањима становника Новог Сада и околине која се тичу њене исправности и квалитета, али и чврсто уверавају да Новосађани немају разлог за бригу.

О томе сведоче и речи Никице Ивића, техничког директора овог предузећа, који, између осталог, каже да је поносан на чињеницу да је део пројекта званог “Нова фабрика воде”.

- Тај пројекат завршен је у децембру 2015, а у пробни рад нова фабрика воде пуштена је у априлу ове године - подсећа Ивић. - Циљ је био доградња линије прераде воде са озоном и филтерима са активним угљем, пошто класична технологија прераде није могла да задовољи потребе отклањања евентуалних загађења, а увек треба имати на уму да се у близини налазе Рафинерија, Термоелектрана-топлана, као и сам Дунав. До сада, срећом, није било хемијских и микробиолошких загађења, али то не значи да их у будућности неће бити.

Јасно је то да технологија коју “нуди” нова фабрика воде на Лиману И повећава трошкове али и безбедност.

- Када су од 2000-их повећане стране донације, ЈКП “Водовод и канализација” је, верујем, паметно уложио новац у дугорочне пројекте - каже Ивић. - У Немачкој су у многим градовима уклонили загађиваче река, али пошто то код нас није могуће, свакако је било потребно уложити у прераду и редовну контролу. Зато редовне контроле параметара исправности које пролазе кроз фазе аерације, филтрације и дезинфекције, а према правилу завршавају финалном оценом Института за јавно здравље Војводине са којим имамо изванредну сарадњу, гарантују исправност пијаће воде.

Технички директор ЈКП “Водовод и канализација” каже да је тешко разуверити део грађана који је убеђен да “пије дунавску воду”.

- Новосађани не пију воду из Дунава - категоричан је наш саговорник. - Прерађују се подземне воде, од којих је први водоносни слој са двадесетак метара дубине из шљунковито-песковите средине. С обзиром на то да и најсавременијој опреми, каква је наша, може теоријски да се догоди грешка, ангажован је довољан број стручњака и инжењера који свакодневно прате процес, а у случају да се било шта догоди, нова фабрика воде функционише тако да за тили час може да се системом затварача, за пет минута, врати на стари систем.

Ивић додаје да гарантни период који је извођач радова на новој фабрици воде “Саде Србија” дао, истиче у априлу 2017. године.

- После годину дана гарантног рока уследиће анализа свих параметара процеса прераде воде. Уколико буде евентуалних недостатака не сумњам да ће бити на време успешно отклоњени, а ако се покаже да је све беспрекорно, тим боље - истакао је Никица Ивић.

С. Савић

 

Три изворишта

Почетком педесетих година прошлог века, Новосађани су пили филтрирану дунавску воду, а већ десетак година касније, 1963. изграђен је први погон за прераду подземних вода.

Данас Нови Сад има три изворишта: Петроварадинску аду, Ратно острво и Штранд чије је постројење за прераду и дистрибуцију воде ревитализовано у 2016. години, дограђивањем процеса озонизације и филтрације на филтерима са гранулисаним активним угљем, а чија је вредност износила око 9 милиона евра.

 

Канализација

Нова фабрика воде тако је урађена да представља врхунац технологије.

- Ту више немамо шта да унапређујемо, већ само да квалитетно одржавамо. Оно што представља перспективу за наше ЈКП свакако је реконструкција и уређење канализационе мреже - уверава Ивић.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести