Из буџета Града пет милиона за лечење најмлађих

Другу годину за редом Град Нови Сад из буџета опредељује пет милиона динара у Фонд при Министарству здравља Републике Србије, намењен за лечење деце оболеле од најтежих болести.
Sa potpisivanja ugovora/Grad Novi Sad
Фото: Град Нови Сад

Тим поводом данас су у Градској кући “Уговор о додели помоћи” потписали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар. Свечаној церемонији присуствовали су и члан Градског већа за здравство Золтан Хорват и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

- Као и прошле године Град Нови Сад је одговорном политиком успео да уштеди и из сопствених буџетских средстава у Фонд за лечење деце оболеле од тешких болести уплати пет милиона динара. Нарочито сам поносан на чињеницу да ће тај новац бити употребљен за наше најмлађе, који због специфичне тежине болести немају могућност да се лече у Србији, већ помоћ морају да потраже у иностранству - истакао је Вучевић.

Златибор Лончар је рекао да је, за разлику од неких “сличних” фондова, овај фонд потпуно транспарентан и да се тачно зна где је отишао сваки прикупљен динар од 2014. године, када је и основан.

- До сада је на лечење деце потрошено 448 милиона динара и 150 хиљада евра - рекао је Лоначр. - Фонд тренутно располаже са 70 милиона динара и има новца за лечење најтеже оболелих из популације најмлађих. Фонд је до сада покрио преко 90 интервенција за 68 малишана, што значи да је над неком децом извршено и по две или више интервенција. Чак 173 узорка крвне плазме послато је на анализе у иностранство, а много страних стручњака дошло је о трошку овог фонда у београд и друге градове Србије да лечи нашу децу. Збо свега наведеног, још једном се захваљујем и градоначелнику Вучевићу као и свим Новосађанима на помоћи коју добијамо другу годину узастопно.

С. Савић

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести