Из Сибира у Нови Сад: Породица Богатирев продаје руске специјалитете  

Породица Богатирев пре три године одлучила је да се из Сибира пресели у Нови Сад, те су Елена, њен супруг Алексеј и две ћерке превалили седмодневни пут дуг 6.000 километара до Србије, коју никада пре тога нису посетили и одлучили да покрену свој бизнис.
р
Фото: С. Шушњевић

Након неуспеле идеје о продаји обуће, Алексеј и Елена отворили су малу продавницу и ресторан “Прва руска кухиња” у Улици цара Душана 68, где припремају готова јела по традиционалним руским рецептима.

– Доста Руса се доселило овде и читајући њихова искуства које објављују на Интернету одлучили смо да се преселимо овде, где је топлије – казала је Елена за “Дневник”. – У Русији је температура у великом минусу скоро целе године, а у Србији је много топлије. Када смо отишли, напустила сам посао наставника физичког васпитања, док ми је супруг инжењер рударства.

Осим бриге о продавници руских специјалитета, Алексеј је и тениски тренер и подучава четири Рускиње узраста од пет до девет година. Страст ка тенису уткана је у ову породицу, те га њихова млађа ћерка тренира већ шест година, на шта је Елена посебно поносна.  – Доселили смо се у априлу 2019. године, а “Прву руску кухињу” смо отворили у августу исте године јер смо видели да мало ко продаје руска јела, а ако их продаје, онда су јако скупа – објаснила је Елена. – Првобитна идеја била је да отворимо продавницу дечје обуће, али, из неког разлога, Срби воле скупу обућу, не знам зашто. Разлике у ценама обуће у Русији и Србији су велике, тамо је све јефтиније, али због малог интересовања, та идеја није успела, и боље јер уживамо у овоме што сада радимо.

Наша традиционална јела припремамо по рецепту моје баке и мајке, која нас често посећује, а од специјалитета које нудимо највише се купују руске палачинке и пељмени, и то више они са месом (Елена Богатирев)

Јела која породица Богатирев нуди су веома популарна у Русији и практична. Како је Елена рекла за наш лист, то су углавном јела која се брзо припремају по доласку кући с посла. Продаја иде добро, те је доста Новосађана заитересовано за њихову храну и редовно је купује.

– Наша традиционална јела припремамо по рецепту моје баке и мајке, која нас често посећује, а од специјалитета које нудимо највише се купују руске палачинке и пељмени, и то више они са месом – казала је Елена. – Сада, у време поста, најтраженије су вареники са кромпиром и друга јела са поврћем.


Пет литара воде за 25 динара

На водомату који се налази испред продавнице “Прва руска кухиња” постоје две опције – једна је за воду без калцијума за кување и пиће, док је друга обогаћена минералима (магнезијум, калцијум, натријум и калијум) за пиће. Унутар апарата, вода пролази кроз десет различитих филтера који је пречишћавају, а пре пуњења водом, постоји опција озонирања амбалаже, како би се дезинфиковала.

– Апарат за воду се доста користи у Русији и има га у сваком граду и селу, јер је вода из апарата јефтинија и чистија – казала је Елена. – До 17. априла вода са апарата је бесплатна, док ће њена цена  после тога бити пет динара по литру, односно 25 за балон од пет литара, што је доста јефтино у односу на воду из продавница.

Како је наша саговорница рекла, у плану је постављање још два водомата – један на Футошкој пијаци и један на Новом насељу, али су преговори за то и даље у току.


Специјалитет пељмени прави се од теста и меса. У овој продавници, они се продају са пуњењем од јунетине и свињетине, као и ћуретине и пилетине. Вареники су слични јелу пељмени, али се тесто у том случају пуни поврћем и воћем. Осим тога, у понуди су и руске палачинке које, како је Елена рекла, имају другачији укус него српске. И ту постоји различит избор надева, те имају палачинке пуњене месом, ситним слатким сиром, шунком и качкаваљем, а за сладокусце ту су и оне које се праве са кондензованим млеком, које су посебан деликатес. Сва храна је смрзнута и лако се припрема, те је палачинке потребно ставити у микроталасну на свега минут-два. У понуди су и котлети – руски ћевапи који се праве по различитој рецептури од наше, чувена руска чорба боршч, као и манти које су пореклом из грузијске кухиње, тврди наша саговорница.

– Продајемо и руске слаткише које набављамо из руске продавнице “Конфета” у Београду, а и они продају наше пељмене у њиховој продавници – казала је Елена.

Осим слатког, кондезованог млека, међу посластицама су у понуди и козинак, разне врсте бомбона, вафли, зефир, кекс и шећерни колачићи.

        Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести