Изложба и концерт на отварању трећег Synergy фестивала

НОВИ САД: Трећи Међународни позоришни фестивал Synergy WTF отворен је синоћ у новосадском позоришту "Ујвидеки Сзинхаз", а публика је имала прилику да види изложбу "Позориште у фотографској уметности", у организацији Стеријиног позорја.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Након тога присутнима су се обратили директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, редитељка из Немачке, која је уједно и гошћа фестивала, Моника Добровлањска, затим директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић, као и фронтмен групе Кал – Rock rnr Roma, Драган Ристић.

"У овом издању фестивала смо дефиницију језичке, односно етничке мањинске припадности проширили у смислу да су ове године у репертоар уврштене и оне представе које се не играју на језику одређене мањинске заједнице, али се баве свом проблематиком коју бисмо могли сврстати под појмом мањинског", истакао је директор Новосадског позоришта.

Редитељка Моника Добровлањска, чије ће се две представе "Пандорина кутија и Компензација" играти вечерас и сутра у оквиру фестивала, обратила се публици и изразила захвалност што учествује у пројекту Новосадског позоришта.

"Драго нам је што смо део једног оваквог фестивала који настоји да, посредством културе, избрише физичке границе. Сви заједно морамо да се позабавимо дихотомијом наше/није наше и захвална сам што смо наишли на позоришта и индивидуе уз чију помоћ ово неће бити немогуће", навела је Добровлањска.

Уследио је концерт групе "Кал", која је својим енергичним музичким изразом публику подигла на ноге.

Јединствени микс балканске музике, џипси звука, рока, панка, блуза и џеза прави је пример синергије, и одлична најава позоришног програма који траје до 28. новембра.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести