Извиђачи из Новог Сада у Националном парку Ђердап

Чланови одреда извиђача „Мирослав Мика Антић” из Новог Сада су ове године боравили у Брзој Паланци заједно с ОИ „Вожд Карађорђе” из Ниша и „Цар Лазар” из Крушевца.
17-izvidjaci
Фото: Угљеша Старчевић

У шаторском насељу, које су подигли на самој обали Дунава, четрдесетак малишана је од 3. до 12. августа уживало у пливању, пецању и вожњи кајака, односно чамаца, те прошло обуку о везивању чворова, дневној и ноћној оријентацији помоћу природних објеката, првој помоћи, кувању у природи и осталом.

Излет на Бледеријске водопаде био је за њих посебно искуство јер је требало да пређу десет километара и спреме себи оброк у природи. Како каже старешина новосадских извиђача Тања Јанковић, храна им никад није била укуснија, а купање у бистрој, али леденој води, никад изазовније.

Један дан посветили су обиласку Резервата природе – Националног парка „Ђердап”, кањона реке Вратне с каменим капијама насталим геоморфолошким променама и истоименог манастира.

Ноћни излет био је права прилика за младе извиђаче да покажу шта су научили. Њихов задатак био је да самостално подигну заклон од шаторских крила у којем ће спавати, да припреме огњиште на безбедном месту и спреме оброк од добијених намирница. Осим што су доказали своју спретност, солидарност и храброст, дали су допринос заједници тиме што су очистили целокупну плажу од отпадака, а највреднији су добили симболичне награде.

“Овај табор је показао да деца воле дружење и без модерних технологија те да, боравећи у природи, веома брзо усвајају вештине потребне за будући живот уз подршку одраслих извиђачких вођа”, каже Тања Јанковић.

С. М-ћ

фото: Угљеша Старчевић

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести