Једна од најјачих мрежа у Новом Саду

Удружење Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији организовало је јуче акцију добровољног донирања крви у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине.
Н. Станојчић
Фото: Н. Станојчић

Ова кампања одржана је по 16. пут, а до сада је успешно сакупљено више од 750 доза.

Члан Градског већа за здравство др Драган Стајић посетио је удружење и навео да се у њиховим просторијама већ традиционално организује давање крви, а да су поред њихових чланова били присутни и житељи херцеговачких општина Невесиње, Билећа и Гацко.

– Планирано је да се прикупи преко 80 јединица крви и оно што могу да кажем са задовољством јесте да Нови Сад има једну од најјачих мрежа добровољног давалаштва у целој Србији, те можемо бити пример свима осталима – рекао је др Стајић, додавши да је ово само једна од оваквих акција које се у нашем граду одржавају сваке недеље и планиране су у односу на потребе самог Завода за трансфузију крви Војводине.

Председник удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији др Божидар Миловић истакао је да су донирање првенствено организовали студенти уз подршку старијих, у оквиру Секције младих, која је најактивнија и најбројнија, а притом је напоменуо да је ово најлепши гест љубави који се може исказати према суграђанима. Др Драган Стајић изјавио је да су овакви догађаји важни јер, поред тога што се додељују признања најхуманијима, скреће се пажња јавности на важност добровољног давалаштва крви.

– Као лекар и неко ко је свакодневно у салама, знам колики је значај сваке капи крви. Морамо бити свесни да су ситуације у којима су људски животи угрожени свакодневне и да смо ми ти који можемо да им помогнемо – објаснио је Стајић.

Текст и фото: Н. Станојчић

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести