Јефтинији грејање и топла вода, траже партнера „Стану”

Нови ребаланс градског буџета и пројекат јавно-приватног партнерства за ЈКП „Стан“ две су теме које су доминирале рашњом седницом Скупштине града, на којој су се одборници углавном бавили

материјалом који је усаглашавао градска документа са чињеницом да су јавна предузећа „Завод за изградњу града“ и „Пословни простор“ угашена, а уместо њих основане две градске управе. Гласовима владајуће већине усвојени су и ребаланс и пројекат ЈПП-а, а Скупштина је одборила и формирање комисије за утврђивање изгледа и начина коришћења грба и заставе Новог Сада, док је предлог за појефитњење услуга „Новосадске топлане“ једногласно усвојен.

Почетак заседања обележила је расправа о ограничењу времена излагања на три минута за одборнике и двоструко више за шефове одборничких група. Наиме, након предлога Маје Седларевић (ЛСВ) да се то учини, из одборничке групе ДС-а стигле су два предлога да време буде ограничено на нула, односно једну и две секунде, али то Скупштина није прихватила.

Након што је евидентирана оставка одборника СРС-а Милорада Мирчића, уместо кога је одборница постала Марина Недељковић, почела је расправа о трећем ребалансу буџета у овој години. И овај пут опозиција (СРС, „Доста је било“ и ДС) жалила се на кашњење у достављању материјала, на ограничавање времена за расправу и листом се изјаснила против тог предлога, који је на крају усвојен.

Консултант Оливер Зевеђи изашао је затим за говорницу, где је објаснио шта пројекат ЈПП-а значи за Нови Сад и сам „Стан“. По његовим речима, садржину предлога одредио је закон, од четири комуналне делатности поверене „Стану“, приватном партнеру нуде се на десет година димничарина и одржавање јавног осветљења, бесплатно коришћење пословне зграде „Стана“ и 70 према 30 одсто удела у власништву, где 30 одсто одлази по пола Новом Саду и самом „Стану“. Заузврат, приватни партнер би требало да обезбеди новац за отпремнине за вишак радника јер „Стан” тренутно има 249 запослених, а по градској одлуци треба да их буде 137. Такође, инвеститор преузима и исплаћује дуговања и неизмирене  обавезе градског комуналног предузећа, које су крајем прошле године износиле 822 милиона динара, плус трошкови за око 300 покренутих судских спорова.

По Зевеђију, усвајање те одлуке може спасти „Стан“ стечаја пред судом, а Град би, уместо 50 милиона динара годишње, одржавање јавне расвете плаћао 35 милиона и добијао део прихода. Како је навео, пројекат јесте иницирала извесна литванска компанија, али то не значи да ће она и добити тај посао.

– Овим улазимо у процедуру позива за приватног партнера и ако успемо да то спроведемо до краја, то ће бити велики успех за Нови Сад јер ће приватни партнер ослободити Град притиска и негативне тенденције из претходних десет година пословања „Стана“ – рекао је новинарима градоначелник Милош Вучевић говорећи о овој теми. – Надам се да ће бити више заинтересованих, што ће створити динамичну тржишну утакмицу, а ми ћемо добити повољније услове: бољи социјални програм и више радника који ће остати у фирми.

Он је додао да је градска власт успела да током годину дана ослободи „Стан“ притиска и блокаде и да омогући предузећу да обавља своју делатност. Вучевић је такође најавио расписивање међународног тендера за избор приватног партнера.

Опозиција је заузела став да је то изнуђено решење, које прети да буде сценарио и за друга јавна градска предузећа, да није ни примењен план за реорганизацију „Стана“, те да све то не би било потребно да је Скупштина града водила више рачуна о „Стану“. Одборници владајуће коалиције навели су и позитивне помаке у пословању „Стана“, као што је смањење дуга за 350 милиона динара, да се тренутно редовно исплаћују плате и дугови повериоцима те да би нови партнер одмах издвојио 60 милиона за дугове и 100 милиона динара за отпремнине запосленима.

Градоначелник Вучевић је за скупштинском говорницом рекао да разуме критике, али не и то што нема другачијих предлога за излазак из кризе у којој је „Стан“.

– Код јавних предузећа нема стечаја већ само ликвидације, а тада би дугови „Стана“ пали на терет Града и грађана. Можда и постоји боље решење, али ми га не знамо. Цене услуга подложне су променама, али ће Град давати сагласност на евентуалне измене – рекао је, између осталог, Вучевић.

Приликом усвајања наредних неколико тачака које су се бавиле усаглашавањем градских аката с новом организацијом градске управе, дошло је и до замерки опозиције на казнену политику за комуналне прекршаје, којом се различити степени прекшаја кажњавају истом сумом новца. Одборници су до краја заседања гласали и за план детаљне регулације центра Каћа и измене Плана генералне регулације околине Темеринског и Сентандрејског пута.

Што се тиче комисије која би требало да се бави грбом и заставом Новог Сада, за опозицију је био упитан њен састав, односно недостатак хералдичара. Председник Скупштине града Здравко Јелушић је за говорницом рекао да ће се видети да ли ће грб бити мењан, а да ће Скупштина дати коначну реч.

– Није само у питању измена градских знамења, већ и њихове употребе јер се сада грб може наћи и на контејнерима. Нови Сад ће наредних година бити европска престоница и младих и културе и морамо да уредимо ту област – рекао је Јелушић.

До краја заседања представљен је и извештај о стању здравља Новосађана током 2015. године, као и извештај о урађеном у послу с компанијом „Лир“.

– Нови Сад је испунио све преузете обавезе према „Лиру“, не плаћамо никакве пенале и тамо сада ради 1.100 људи – образложио је извештај члан Градског већа за комуналну делатност Владимир Стојковић. – У плану је монтирање још 30 производних линија, а укупно ће радити 2.500 људи.

Одборници су једногласно подржали позајмицу града Дому здравља Доња Гуштеривца у општини Липљан, а на крају је изгласано и шест заменика градског правобраниоца.

С. Крстић

 

Буџет за 2017. годину са стабилним приходима

Последњи ребаланс градског буџета у овој години усвојен је, а по речима градоначелника Милоша Вучевића, градску управу очекује убрзани рад на припреми буџета за наредну годину.  

– Имамо пројекције приходовне стране буџета за наредну годину, а што се тиче расхода, колико ми траже, требало би ми једно три буџета да бих то покрио – казао је Вучевић. – Мислим да ће предлог буџета бити добар, да ћемо успети да се прилагодимо изменама Закона о финансирању локалних самоуправа. Оптимиста сам да ћемо приходовну страну задржати на завидном нивоу, а што се тиче расходовне, рано је да ишта тврдим. Овде директори градских предузећа мисле да су бољи директори ако добију више пара из градског буџета, али то је стара бољка за коју није увек лако наћи лек.

Што се тиче рокова, Вучевић каже да није реално да Нови Сад донесе буџет пре Републике.

– Овај последњи ребаланс доста нас је успорио у припремању предлога одлуке о буџету за 2017. годину. Није реално да донесемо буџет пре републичког, али ћемо свакако имати згуснут распоред у децембру. Сад смо добили и упутства од Министарства финансија које су то позиције кретања по питању јавних финансија на локалном нивоу. Има ту доста отворених питања, као што је питање плата васпитачица и доста ствари стоји отворено – закључио је Вучевић.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести