ЈГСП превезао 82 милиона путника у 2018.

Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад” је, по сопственим проценама, од јануара до октобра 2018. године зарадило више од 2,9 милијарде динара, што је око 12 одсто мање него што је програмом пословања за ту годину било планирано јер је превезено мање путника од планираног броја.
d
Фото: Dnevnik.rs

Од превоза путника у касу ЈГСП-а слила се око 1,95 милијарда, динара а од израде карата око 36 милиона. У програму пословања градског превозника за 2019. годину наводи се да је, по процени, 2018. то предузеће завршило с губитком од близу 190 милиона динара. У току године превезено је више од 82 милиона путника у градском и приградском саобраћају, што је такође мање у односу на планирано, али и у односу на 2017. годину.

За 2019. годину планиране су инвестиције од око 432 милијарде динара, без ПДВ-а, и то за куповину осам нових миди аутобуса с погоном на природни гас, односно метан, рекаросирање аутобуса, набавку опреме и уређаја, систем електронске наплате и грађевинске радове.

„Предузеће тренутно располаже с 268 аутобуса, и то: 191 соло, 72 зглобна и пет аутобуса мањег капацитета. Због старости и лошег стања каро-серија и шасија, у 2019. години биће неопходно да се одређени број возила расходује. Тачан број возила за расход као и динамика расхода биће директно условљени набавком нових аутобуса”, наводи се у Програму пословања тог предузећа за ову годину.

Подсетимо, за опремање возног парка из градског буџета градски превозник је добио 100 милиона динара. Оцењено је да је просечна старост возног парка већа од 12 година те да је због тога неопходно током наредне године набавити нове аутобусе. Набавком нових аутобуса повећала би се и техничка исправност возног парка, а тиме и безбедност и сигурност превоза путника и других учесника у градском и приградском саобраћају.

        В. Бијелић

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести