Камена фасада за крај

Последња фаза обнове Београдске капије је у току, а тренутно се ради рестаурација камене фасаде, чишћење наслага, попуњавање фуга, израда пломби и уградња делова од камена који недостају,

сазнајемо из ЈП „Пословни простор”. Иако је, по првобитном плану, реконструкција Београдске капије требало да буде завршена крајем 2013. године, обнова тог најпрепознатљивијег симбола Петроварадинске тврђаве биће завршена у јуну ове. Завршетак радова је, како из тог предузећа кажу, одлаган због динамике обезбеђивања новца. 

Рестаурација камене фасаде, на којој се тренутно ради, дуго траје јер боја пломби и масе којом се попуњавају фуге мора бити усклађена с различитим нијансама камених блокова. Извођач радова је „Орнамент инвестинжењеринг” д. о. о. из Београда.

Обнова Београдске капије почела је у другој половини 2013. године, а обухвата рестаурацију и конзервацију фасаде и унитрашњег простора, израду хидроизолације и горње зоне изнад објекта, као и реконструкцију коловоза.

Вредност инвестиције је 35 милиона динара, од чега је банка Интеза дала десет милиона, Град Нови Сад издвојио је 7,5 колико и АП Војводина, а Република Србија десет милиона динара.

Протокол о сарадњи на програму обнове Београдске капије Петроварадинске тврђаве, која је била један од победничких историјских локалитета у непрофитном пројекту банке Интеза „Место које волим”, потписан је крајем 2012. године. Потписали су га представници Града Новог Сада, Министарства за културу и информисање, Фонда за капитална улагања АП Војводине и банке Интеза. 
Н. Р.
 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести