Карловачка библиотека обитавалиште књига, али и уметничких дела

Бибилотека „Бранко Радичевић” у Сремским Карловцима, која делује као огранак новосадске Градске библиотеке, од јуче је богатија за три уметничка дела, а однедавно и технички опремљенија за рачунар –дар Еколошког центра „Радуловачки”.
Зорица Милосављевић
Фото: Зорица Милосављевић

Сликар Горан Јевтић, који се пре неколико година настанио у Карловцима, инспирисан песмом Милована Витезовића, објаљеној у последњем броју часописа „Кровови” нацртао је портрете двојице великана српске књижевности - Иве Андрића и Бранка Ћопића и пожелео да красе зидове карловачке библиотеке. Писац и вајар из Нових Кароваца, чест гост карловачке библиотеке и Културног центра „Карловачке уметничка радионица” Предраг Бањеглав поклонио је том храму писане речи свој рад, лик Бранка Радичевића у керамици.

Уручујући им захвалнице директор Градске библиотеке у Новом Саду  Драган Којић истакао је да је задужбинарство трајно обележило нашу културу.

- Наш велики Вук Караyић у свом првом  Ријечнику српског језика из 1818. године  под одредницом  задужбина каже да је „задужбина изградити какав намастир, или цркву, подићи какав пут, премостити реку мостом, одвести воду  близу пута, задужбина је гладнога нахранити, голог обући”. Последње деценије су у нашу културу доспеле речи које не приличе  када  се обраћамо у Сремским Карловцима и Српском Сиону, под кровом једне библиотеке, попут речи спонзор. Ми имамо лепе речи као што су  задужбина, ктиторство, доброчинство, давање, којима је наш народ именовао неке гестове, као што су ови. Захваљујући  вашем гесту, цртежи великог Бранка Ћопића, у свом времену најомиљенијег писца целе Југославије и јединог нобеловца с ових простора Иве Андрића, трајно ће красити зидове наше библиотеке и ја вам са осећањем поноса исказујем велику захвалност у име свих који ће  у времену испред нас, моћи да уживају у тим портретима - рекао је Драган Којић захваљујући се Јевтићу за поклон.

Фото: Зорица Милосављевић

Речи захвалности Драган Којић је упутио и Предрагу Бањеглаву и Владимиру Будалићу, представнику Еколошког центра „Радуловачки”.

Владимир Будалић је истакао да се у Еколошком центру „Радуловачки”  труде да буду део заједнице и да у времену  када библиотека можда није толико популарна међу младима, увек се нађу на дохват руке  библиотеци, кад год то затреба.

Узвраћајући библиотекарки Сузани Сигети захвалност за то што је и библиотека отварала Еколошком центру врата када год је то требало, Будалић је додао да организација коју представља жели да промовише локалну солидарност и заједнички рад.

Док ће портрети значајнијих српских књижевника красити зидове библиотеке, добијени рачунар ће чланови користити за електронско претраживање у читаоници. По речима Сузане Сигети, ово није први пут да библиотека добија дарове. Осим књига које су најчешћи вид поклона, а међу њима се истиче легат проф. др Предрага Медовића, поштоваоци тог храма лепе писане речи дарују као и јуче, и уметничка дела.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести