Карловачке школе и ове годне заједно прославиле Савиндан

Прослава Светог Саве у Сремким Карловцима по дугогодишњем обичају започета уочи празника богослужењима у тамошњим црквама, настављена је светом архијерејском литургијом у Саборном храму где су освештани и пререзани славски колачи трију карловачких школа које последњих деценију и поново заједно прослављају школску славу.
sveti sava s karlovci Dj Radivojevic
Фото: Ђ. Радивојевић

Након молитвеног окупљања у Саборној цркви у свечаној сали Карловачке гимназије одржана је традиционална Светосавска академија, коју су приредили ученици и професори ОШ „23. октобар“, Богословије „Свети Арсеније“ и школе домаћина – најстарије српске гимназије, чији се директор Радован Кнежевић у обраћању поводом школске славе нарочито осврнуо на миротворачку мисију светитеља Саве.

Међу високим званицама овогодишњој прослави првог српског архиепископа у Карловачкој гимназији присуствовао је њен некадашњи ђак, а садашњи министар одбране Александар Вулин, који је истакао да та школа од оснивања до данас сведочи међу Србима где год да живе „колико дуго смо трајали и колико ћемо још часно и достојанствено трајати“.

„Свака генерација карловчких ђака је излазила увек из ове школе праћена  погледима патријараха, владика, писаца, песника, ратника, ношена поруком „Браћа Анђелићи српском народу“ , свесни да ово није сасвим обична школа, да није као све друге, не зато што је најстарија и зато што је у Карловцима, него зато што је увек била посвећена добру свог народа, земљи, снази традиције“, рекао је Вулин.

Фото: Ђ. Радивојевић

Додао је да смо под овим сводом имали смо прилику да учимо од бољих од себе не бисмо ли и ми постали мало бољи.

„Ако могу вама млађима нешто да кажем, онда је то -волите свој народ и немојте га се стидети ни када изгледа слабији и неукији, ни ако неки други имају виша достигнућа, волите га због онога што јесте и може да буде и што је учинио вама да будете баш такви какви јесте“, рекао је он.

 Министар Вулин је гимназији у име Министарства одбране поклонио стотину књига, а  вогодишњи кум славе директор пословнице Ерсте банке Миленко Ушћумлић даривао је по гимназијалца из сваког разреда новчаним износом и банковним рачуном.Епископ сремски Василије је по традицији ауторима најбољих есеја о Светом Сави уручио пригодне поклоне – првопласираној гимназијалки Љиљани Брадић, Исидори Вуковић, која је освојила друго место и трећепласираној Дијани Чуде. То је учинио и директор основне школе Горан Маравић за најбоља решења лога за еко школу- Дорис Билић, Огњени Божовић и Луки Јуришићу.

З.Милосављевић

Фото:Ђ. Радивојевић

Фото: Ђ. Радивојевић
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести