Карловачки основци откривали чари заштићеног природног подручја

НОВИ САД: Ученици од првог до четвртог разреда Основне школе „23. октобар“ из Сремских Карловаца, њих око 250, учествовали су јуче на простору Старог Дунава у свом месту у пројекту “Истражимо рит, запловимо Дунавом”, једном у дугачком низу посвећених заштити животне средине, који се у њиховој школи реализују.      
k
Фото: Privatna arhiva

Како сазнајемо од учитељице Иване Савић, у питању је наставак пројеката “Академија за природу”, започетог лане у сарадњи са светском организацијом за заштиту природе ЊЊФ и „За чистије и зеленије школе Војводине” у којем карловачки основци активно учествују дужи низ година. 

- Пројекат је замишљен тако да се одвија на заштићеном подручју, у овом случају Ковиљско-петроварадинском риту, где деца подељена у десеточлане тимове заједно са учитељицама реализују зацртане пројектне активности, а предвиђено је да сви ученици испуњавају различите задатке у складу са узрастом - каже Ивана Савић. –  Вожња катамараном предвиђена је за четврти разред, док су остали ученици истраживали биљке и животиње копненог и воденог света, што су после имали задатак да на посебан начин презентују. Осим истраживања предвиђен је и задатак из домена чишћења животне средине ради јачања свести о очувању природе. 

Боравак у природи отпочео им је упознавањем правила понашања у тој средини. Обавеза им је била да напишу на стикере која правила знају и закаче на пано, а потом прочитају остала.

Фото: Privatna arhiva

Колико су основци јуче уживали у природи потврђују ученица III-3 разреда Нађа Лазић и првак Милош Стефановић. Обоје су одушевљени што учествују у пројекту заједно са осталим другарима решавајући задатке и ништа им није било превише захтевно. По речима учитељице Ирене Бијелић, ђаци радо учествују у оваквим прогамима. Они старији имају одличне идеје и искуство, јер су се опробали у другим пројектима који су усмерени на заштиту природе и јачање свести о њеном очувању. Један од таквих је Еразмус+ пројекат “Свест је моћ” у ком карловачка осмолетка учествује заједно са школама из Естоније, Норвешке, Румуније и Шпаније.

Део обале Старог Дунава у Карловцима последњих година место је на ком Покрет горана Војводине реализује многобројне активности не би ли тај еколошки драгуљ приближио локалном становништву и туристима за одмор, разоноду и едукацију.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести