Карловачко удружење „Дунав 1245” и Туристичка организација Бача промовишу културно наслеђе

Удружење грађана „Дунав 1245” из Сремских Карловаца, у сарадњи с Туристичком организацијом Бача, реализује пројекат „Култ(Р)урал – развој, заштита и промоција општине Бач”.
dunav 1
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о интегративној грађанској иницијативи која треба да пружи подршку грађанима општине Бач да се укључе у развојне процесе локалне заједнице уз уважавање принципа инклузивности, међусекторске сарадње, мултидисциплинарности и транспарентног инвестирања јавних финансија.

Та иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама”, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.

– Пројекат покрива три приоритетне области – објашњава менаџер пројекта из Удружења „Дунав 1245” Дејан Глувачевић. – Промовише културну баштину општине Бач, у оквиру чега правимо интерактивну мапу објеката, фотографишемо их у технологији 360о, градимо онлајн платформу за промоцију и предлажемо модел руралног развоја, попут локалних акцијских група – алат за рурални развој, ИПАРД III – алат за финансирање. Трећа област су едукација и спровођење тренинга као вида подршке представницима цивилних организација који раде с маргинализованим групама у контексту ефикаснијег коришћења јавно доступних финансијских и нефинансијских ресурса. Да би се остварили пројектни циљеви, применићемо сет алата за грађанску партиципацију, као што су спровођења истраживања, анкетирања, организовања панел-дискусија, округлих столова, одржавања радних састанака с фокус-групама, примена стандардизоване пројект-менаџмент методологије.

Фото: Printscreen

Развијена онлајн платформа за промоцију културног наслеђа општине Бач с интерактивном мапом остаће у власништву тамошње туристичке организације и Општине Бач, а моћи ће да се искористи за валоризацију туристичког потенцијала и да буде слободно употребљавана за даље развојне пројекте уз поштовање мера заштите културног наслеђа. Осим тога, та платформа ће бити јавно доступна и бесплатна за све грађане општине Бач и свим посетиоцима, и они ће моћи без ограничења да је користе.

Чланови пројектног тима пренеће искуства о успешној међуопштинској, регионалној и интернационалној сарадњи коју су остварили с партнерима из више од 20 земаља.

Једна од сарадница пројекта је др Славица Вујовић, која треба да приближи струку и науку на тему заштићеног културног наслеђа свим категоријама грађана општине Бач да би још више ценили, неговали и волели своје аутентично место.

Предвиђено је да пројекат, чија вредност је 24.567 долара, траје укупно осам месеци. Активности предвиђене пројектом су почеле 15. октобра, а њима ће до краја бити обухваћено 265 директних корисника.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести