Католичка црква у Будисави постоји више од 110 година

Католичка црква у Будисави постоји више од века. Давне 1908. године мештани овог војвођанског села саградили су здање где ће сеоски свештеник држати службу сваке седмице без редовног одласка у Нови Сад.
e
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Данас она припада Суботичкој бискупији и носи титулу Краљице Свете крунице, док је раније била посвећена само Девици Марији од Мађара. Иако су крајем 19. века Будисавчани наменили једну кућу у којој ће се окупљати, потребе њихове заједнице биле су значајно веће, те су подигли сеоску цркву - циглу по циглу.

- Наша црква броји око 800 верника, али редовно долази око 70 људи сваке седмице - истиче свештеник Жолт Мађар. - Много њих није овде, или живе у Новом Саду или су се преселили негде другде, а доста их је отишло у иностранство, у Мађарску, Енглеску, Немачку и Америку, па понекад дођу, најчешће на црквену славу коју обележавамо 8. октобра.

У дворишту се издваја зграда у којој се налазе Католичка црквена сала и седиште КУД-а „Петефи Шандор”. Иза зграде смештен је и мали импровизован музеј на отвореном где можете нешто више да сазнате о историји села. Недавно је подигнута и спомен-плоча посвећена угарском председнику владе Тиси Калману (1830-1902), оснивачу и почасном грађанину Будисаве, по коме домаћи Мађари и данас називају своје место - Tiszáklmánfalva.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Католички круг у ком одржавамо разне прославе, није увек имао такву намену - додаје Мађар. - Све зграде које су поред цркве изграђене од вишка материјала. Раније су се ту скупљали сеоски пољопривредници, док је једно време ту била и библиотека.

Осим у Будисави, свештеник Жолт служи мисе једном седмично у Каћу, те једном месечно и у Ковиљу. Иако је уз њега био капелан који му је до пре две године свакодневно помагао, он тренутно сам обавља црквене послове.

- Није ми тешко, постигнем све јер су добри верници и онда добијем и од њих помоћ - наглашава Мађар. - Понекад добијем доручак или ручак, а често одем и на вечеру. Веома лепо сарађујем и са оцем Бранком из сеоске православне цркве, као и са њиховим верницима.

А. Чегар

Tiszakálmánfalva
22.11.2022 • 16:06
A gde su katoLIČANI iz Budisave. Stanovnici Waldneudorfa u Šajkaškoj.
EUR/RSD 117.3161
Најновије вести