КК  „ВЕТЕРНИК” Васпитање деце важно једнако као и игра

Осим тренинга и такмичења, Кошаркашки клуб „Ветерник” од 1998. године у први план ставља едукацију и васпитање деце у добре и здраве личности.
U KK „Veternik” vaspitanje dece važno jednako kao i igra Foto: Privatna arhiva
Фото: У КК „Ветерник” васпитање деце важно једнако као и игра Фото: Приватна архива

Клуб су основали Недељко Нинковић и Милован Ракић, док им се трећи члан Управног одбора, Синиша Марић, придружио прошле године. Од првог дана посветили су се раду с младим играчима, а развој је,  како каже Милован Ракић, био постепен. Данас клуб има 140 активних чланова, шест млађих селекција, један први тим и девет тренера. Први тим се такмичи у Првој српској лиги, а и све селекције, осим најмлађе групе, укључене су у систем такмичења.

– Клуб сада стоји најбоље од оснивања – каже Ракић, и додаје да су ове године потпуно подмладили први тим. – Потрудили смо се да језгро првог тима сачињавају играчи рођени 2000. и 2001. године уз неколико старијих. Сигуран сам у то да нас од већине клубова у граду издваја то што од девет тренера, имамо пет с црвеном лиценцом. Осим едукације деце, много полажемо и на обуку тренера, а већина њих је су били наши играчи. Неколицина њих су и педагози.

Клуб „Ветерник” има сјајну сарадњу с обе основне школе у Ветернику, где и спроводи своје активности. Осим тренинга и утакмица, играчи редовно иду на камповања, а уз помоћ Клуба посетили су и неколико европских земаља, попут Мађарске, Румуније, Шведске, а ускоро их очекује пут у Словенију.

– Држимо се правила „светог тројства”, који чине играчи, родитељи и Клуб, и то код нас функционише на најбољи могући начин – истиче Ракић. – Клуб не постоји само да би нам родитељ послао дете на један сат и да бисмо му наплатили чланарину него то мора да буде квалитативно и систематски утрошено време. Бележимо добре резултате, али нама је најважније када од деце успемо да начинимо здраве и нормалне људе, а ако они и у кошаркашком смислу постигну успехе, утолико боље.

Кошаркашки клуб „Ветерник” иза себе има сјајне резултате, а један од њих је успех првог тима, који је два пута био други у свом рангу такмичења и надомак уласка у Прву Б лигу. Иако је 90 одсто чланова из Ветерника, има и оних који долазе из града, Футога и Руменке.

Доказ бриге о деци је лични картон сваког играча, у којем се прати његово моторичко стање, као и психо-физичко јер је, како Ракић наводи, веома битно да ли се дете у ово време правилно социјализовало. Клуб већ десетак година са ЈАЗАС-ом и другим волонтерским организацијама спроводи и акцију „Један више на тренингу – један мање на улици”.

– Склонити децу с улице и правилно их усмерити била је почетна идеја нашег клуба – напомиње Ракић, и додаје да су недавно организовали излет на Стражилово, у којем је учествовало 100 родитеља и деце. – На излету је било дозвољено све осим мобилних телефона. Деца су играла фудбал, одбојку, шетала по природи, а родитељи су кували паприкаш и послуживали децу. Најбољи коментар сам добио од родитеља који ми се извинио због сопствене неспремности јер није очекивао да ће све бити тако нормално. Ми покушавамо да се вратимо породици, а срећом, деца, као и родитељи, то препознају и изузетно су лојална Клубу.

К. Ивковић Ивандекић

Пројекат „Нови Сад – спортом до здравља” је реализовао „ДВП Дигитал” уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.3327
Најновије вести