Комуналној полицији дупло више пријава за кршење кућног реда

Број пријава за нарушавање кућног реда у стамбеним зградама драстично се повећао од проглашења пандемије вируса короне, те је комунална милиција забележила 1.662 такве пријаве од почетка године, за разлику од лане, када их је у истом периоду било 707. Од тог броја, 295 особа је упозорено, а издато је 163 прекршајна налога.
e
Фото: Dnevnik.rs

У 89 случајева службеницима комуналне милиције није био омогућен улаз у зграду, а чак 1.066 пута, патрола је на лицу места утврдила да је пријава неоснована.

Грађани и институције обраћали су се 10.380 пута дежурној служби комуналне милиције од почетка године до 20. јула. Од тог броја, Комунална милиција издала је 678 прершајних налога и казни, као и 320 упозорења и 53 усмених наређења. Током фестивала “Егзит”, број пријава за нарушавање кућног реда није се значајно повећао, али су се током ове манифестације, Новосађани жалили и пријављивали буку са самог фестивала.

– Новосађани најчешће пријављују буку која настаје као продукт гласнијег разговора лица која се налазе у стану, гласну музику или појачан телевизор – рекли су у Комуналној милицији града Новог Сада. – Бука која настаје као последица реновирања, уколико је ван времена предвиђеног за одмор и уколико су о извођењу радова обавештени станари, скупштина станара и управник стамбене заједнице не може се сматрати прекршајем, а радови су дозвољени у време одмора само ако је у питању хитна интервенција или хаварија.

Велики број Новосађана жали се на суграђане који су под релаксираним епидемиолошким мерама престали да носе маске у граду или их не носе правилно, а како комунална милиција контролише и поштовање мера заштите од вируса короне, службеници су издали прекршајни налог 41 лицу јер су их затекли без маске у маркетима, јавним институцијама, тржним центрима и у просторијама једног спортског клуба.

Служба Комуналне милиције 428 пута контролисала је угоститељске објекте, те је због непоштовања прописаног радног времена издат 41 прекршајни налог, као и 10 упозорења правним лицима и предузетницима.

Подсетимо се, лист “Дневник” писао је у фебруару о појачаној инспекцијској контроли нелегалне продаје дуж Булевара ослобођења, испред Футошке пијаце. Одсек за контролу трговине и туризма Сектора комуналне инспекције Градске управе за инспекцијске послове, у сарадњи са комуналном милицијом Града Новог Сада тада су свакодневно контролисали трговину на мало и продају на јавној површини, без својства трговца и акта надлежног органа јединице локалне самоуправе. Од тада, инспекција и службеници комуналне милиције редовно контролишу и склањају уличне продавце испред Футошке пијаце, који тврде да немају другог избора и да сматрају да не угрожавају економију Града, те да на тај начин зарађују за храну, јер су им пензије превише мале или су добили отказ, а због старости и болести не могу да пронађу нови.

– Проблематика заузећа јавне површине без одобрења надлежног органа од стране уличних продаваца такође је један од проблема са којима се служба комуналне милиције свакодневно сусреће, нарочито на простору око Футошке пијаце на Булевару ослобођења – рекли су из Комуналне милиције. –  У складу са расположивим људством свакодневно се врши контрола, те је лицима затеченим у прекршају издато 50 прекршајних налога.

Нема нових запослених

На састанку са градоначелником Милошем Вућевићем почетком године, комунална милиција као проблем при раду навела је недовољан број службеника и дотрајалост опреме. Ипак, број запослених није повећан, те у дежурној служби ради пет комуналних милиционара, на административно-технички пословима њих троје, док дежурна служба има три шефа одељења.  Притом, од четири до шест комуналних милиционера, у две до три патроле, свакодневно ради у сменама по 12 часова на терену.

        Д. Андулајевић

Austrijanac
28.07.2021 • 09:18
Problem je što su zaposleni komunalni policajci članovi partije i što nemaju odgovarajuću školsku spremu. To su konobari i majstori koji su nestručni partiski kardovi. Sramota za Novi Sad.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести