Лампиони са жељама расули се небом изнад Новог Сада

На на Кеју жртава рације окупило се неколико хиљада Новосађана, а осим што су свој допринос дали веселој атмосфери, сви они прикључили су се хуманитарној акцији.
Osmehov festival lampiona  Foto: R. Hadžić
Фото: Осмехов фестивал лампиона  Фото: Р. Хаџић

На фестивалу је продато више од 3.000 лампиона, који су коштали 300 динара а од тог новца, као и добровољних прилога, фондација “Осмех на дар” која је организовала фестивал другу годину заредом, направиће новогодишње пакетиће за социјално угрожену децу широм Србије. Осим тога њихов је циљ и да се, куповином потребних апарата, тим новцем помогне одељењу превремено рођених беба у Новом Саду. Активисткиња фондације Ивана Ковачевић рекла је да им је жеља да се ова манифестација прошири и организује чешће у току године.

„Иницијално смо имали план да се фестивал одржи у Новом Саду и у  Београду у исто време, међутим због мањка активиста то ипак нисмо успели да реализујемо“, рекла је Ивана Ковачевић додајући да би они, такође, волели да се акција спроводи у свим градовима Србије.

Након куповине, Новосађани су најпре замислили жеље, а потом пуштали лампионе који су “запалили” небо над Дунавом. Осим “ватрене” атракције за добро расположење били су задужени DJ Rasha i NS D’z Crew. На Кеју је највише било малишана, који су нестрпљиво чекали да пусте лампионе. Међу њима је био и Огњен који је искористио прилику да се захвали организаторима што су им омогућили да се забаве и да шире радост и жеље.

Фото: Осмехов фестивал лампиона Фото: Р. Хаџић

„Мени се овај фестивал допада највише због тога што шири жеље по небу“, казао је малишан пре него што је замислио жељу и пустио лампион. Новосађанка Саша Ракић је, као и прошле године, дошла на фестивал и била узбуђена након што је пустила свој лампион.

„Мислим да је повод фантастичан, ово је свима пре свега интересантно, а можда многи нису ни свесни шта чине овим, али процењујем да овде има више од 2.000 људи, па помножите то са ценом лампиона и овом лепотом у којој сви можемо да уживамо“, казала је суграђанка.

Кристина Ивковић Ивандекић је истакла да није била прошле године, када се фестивал први пут одржао, али да јој је привукао пажњу јер је хуманитарног карактера.

„Заиста је магично, посебно када падне мрак, осим тога супер је идеја да се народ окупи, улепша себи вече, замисли жељу и притом помогне онима којима је то најпотребније“,  казала је наша саговорница.

Фото: Осмехов фестивал лампиона Фото: Р. Хаџић

Ове године фестивал је подржала и фондација “Нови Сад - Европска престоница младих 2019”, а како је  њен координатор Вукашин Гроздановић рекао, план им је да се њихова сарадња настави, те да помогну у даљој реализацији ове хуманитарне акције.  „Сматрамо да је веома значајно што су се људи организовали и што својим волонтеризмом и активизмом желе да допринесу бољитку друштва“, казао је Гроздановић и додао да је њихова идеја, али и крајњи циљ добар, те да су им се управо због тога и прикључили.“Мислим да треба организовати хуманитарне активости како би цело друштво видело како млади могу допринети развоју целог друштва. На тај начин активизам има смисла.“

В. Бијелић

mm
19.11.2017 • 11:01
da sma ja vlast ova glupost i opasnost bi bila zabranjenja i visoko kaznjiva . Piatjte vatrogasce sta misle o ovim piromanima.
EUR/RSD 118.3347
Најновије вести