Лечење зуба у Новом Саду се исплати странцима

Гастарбајтери и странци све више долазе, али не само на одмор. Цене зубарских услуга у приватним клиникама у Новом Саду значајно су ниже него у свету, што је и један од разлога због чега све више људи из нашег града, који раде у иностранству, нарочито током лета, за време годишњих одмора, посећују овдашње зубне ординације.
zubar.jpg
Фото: freeimages.com

Међутим, све је више и странаца који долазе с истим разлогом, да искористе повољне цене наших стоматолошких услуга.

Др Борислава Томасовић из једне приватне стоматолошке ординације каже да људи из дијаспоре и те како много долазе, али не баш у оном броју како је представљено у медијима.

Цене најчешћих интервенција крећу од 20 евра, колико кошта поправка зуба, преко порцеланских круница, чија цена се креће од 90 до 180 евра, а импланти су од 400 до 600. Ове услуге су у већини европских земља и до 80 одсто скупље.

"Ми имамо стоматологе и зуботехничке лабораторије који могу пружити светски ниво квалитета", каже др Томасовић.

Др Бранислава Томасовић каже да осим тога, постоје колеге које имају „обједињен производни процес”: Власници су и стоматолошке ординације и туристичке агенције и апартмана за издавање, те све функционише беспрекорно.

Др Томасовић додаје да постоје и бројне потешкоће с пацијентима у погледу времена. Наиме, како каже често се дешава да пацијенти нису обавештени о томе колико времена је потребно за одређену интервенцију, па се прекасно јаве, а проблем стоматолога је одавно познат као рад на црно.

"Кад ординација не подлеже законској регулативи, последице могу бити поражавајуће. Мислим да би боља регулација у тој области довела до бољих резултата јер пацијент који изгуби поверење се тешко враћа ", наводи др Томасовић.

Горан Марковић, који већ годинама живи и ради са својом породицом у Словенији, каже да су цене зубарских услуга у Србији далеко приступачније.

"Као и у Новом Саду, цене варијају од једне до друге ординације, али углавном први преглед је бесплатан само за кориснике допунског осигурања,  док је за остале 21 евро",  каже Марковић и додаје да се цена пломбирања се креће од 30 до 110 евра, а тотална протеза је 650 евра.

"Током лета или зиме, када сам на годишњем одмору у Новом Саду, увек закажем преглед јер имам поверења у знање наших зубара, а и исплати ми се, наравно", напомиње Марковић.

А. Марковић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести