Лепа Брена и мајстори жица одушевили публику

Фестивал „Тамбурица фест“, 12. по реду, завршен је у суботу спектакуларним концертом једне од највећих звезда Балкана Лепе Брене, иако се спекулисало о томе да ли ће уопште и бити одржан, с обзиром на неповољне временске прилике које су се надвиле над Новим Садом.
Ansambl Opus/TF/Nikola Stojanović
Фото: ТФ/Никола Стојановић/У конкуренцији малих тамбурашких оркестара победио ансамбл „Опус” из Новог Сада

Међутим дива Брена је публику држала будном две до два часа после поноћи, те ни јаки удари ветра, нагли пад температуре и киша нису могли да отерају љубитеље мелодија на жицама, који су верно и с аплаузом испраћали сваку песму и мелодију, која се простирала Петроварадинском тврђавом. Најбољи фестивал етно-музике у Европи и најбоља труистичка манифестација у Србији потврдили су зашто „Тамбурица фест“ има те ласкаве титуле: од четвртка, 20. јуна, до суботе 22. јуна, наступило је више од 700 извођача из осам земаља.

Овогодишњи фестивал обележила су такмичења у три категорије, па је тако, по оцени петочланог интернационалног жирија, у конкуренцији малих тамбурашких оркестара победио ансамбл „Опус” из Новог Сада, чији је вокални солиста Роберт Хип проглашен за најбољег певача. За најпримаша награђен је Гергељ Пожгаи из мађарског оркестра „Фермата”, за бас-примаша Антоније Окреша из хрватског састава „Алегро”, а најбегешар је Дарко Јовановић из оркестра „Грбини маријачи”. Последњи дан најбољег фестивала етно-музике био је такмичарског карактера, а бирала се најлепша нова песма „Тамбурица феста“, након чега је уследило такмичење великих тамбурашких оркестара. Прву награду стручног интернационалног жирија у категприји великих тамбурашких оркестара освојио је суботички тамбурашки оркестар, док је другопласирани оркестар Музичке школе „Алберт Штриге“ из Хрватске. Треће место је припало РКУД-у Пелагић „Марко Поповић“ из РСБиХ.

Фото: ТФ/Никола Стојановић/Концерт Лепе Брене и поред кише и невремена трајао до два часа ујутро

За избор најлепше нове песме „Тамбурица феста“, који је ове године први пут организован, надметало се 11 познатих певача, а победу је однела песма „Чарда“ Ане Веселиновић, коју је извео Славко Бањац, освојивши прву награду за интерпретацију. Друга награда за отишла је у руке Душану Свилару за изведбу песме „Сву ноћ под чергом“, коју је написао Јован Адамов, а трећа је припала Ђорђу Чавићу за композицију „Ружа панонска“ и Ренату Хенцу за интерпретацију песме „Жалим душе”. Жири је одлучио да награду за најбољи текст додели Петру Медведу за песму „Време је за нас“.

– Утисци су феноменални и песма заслужује да живи међу народом и мислим да ће бити прилике за то – каже ауторка победничке нове песме „Тамбурица феста“ Ана Веселиновић, додајући да је певач Славко Бањац имао изванредну интерпретацију, отпевавши песму с великом количином емоција, о чему је сведочио и громогласни аплауз публике који је уследио након завршетка.

У избору најлепше нове песме „Тамбурица феста“, који је ове године организован први пут, победу је однела песма „Чарда“ Ане Веселиновић, коју је извео Славко Бањац, освојивши прву награду за интерпретацију

Како је рекао сам Славко Бањац, песма му се одмах допала и већ након првог слушања емоције су преовладале и знао је да ће она бити одмах прихваћена од публике.

– Мој велики пријатељ Јоца Адамов ми је препоручио баш њу и када добијете такву препоруку од човека ког веома поштујете, онда је прихваташ без задршке и испоставило се да је песма заиста најбоља – каже Бањац. – Изузетно сам срећан, не само због награде већ што сам вечерас део ове предивне приче, носећи дубоко урезане успомене. Организаторима желим много успеха у наредном периоду и мислим да ће из године у годину фестивал имати све јачи епитет и бољи квалитет јер су у реализацију те манифестације уложени врхунски труд и посвећеност.

По речима Јоце Адамова, 12. по реду „Тамбурица фест“ био је у великом стилу, а њега изузетно поносним чини договор Организационог одбора да на ауторској компоненти граде имиy и наредних година.

Фото: ТФ/Никола Стојановић/Награђени тамбурашки оркестри

– Показало се да је избор нове песме апсолутна иновација јер нигде у Србији, па чак ни у околини, нема ништа слично – рекао је Адамов. – То се не ради за новце већ из задовољства и љубави, с душом и великим ентузијазмом, а када тога нема, онда нема ни резултата. Чули сте аплаузе публике за песме које никада до сада нису чули, замислите шта ће тек бити када оне заиста заживе! Ми ћемо градити имиy на избору за нову песму „Тамбурица феста“, а следеће године већ имамо најављене госте из Грчке, Шпаније, Мађарске, Италије, тако да ће то бити велика интернационална фешта.

Након такмичења, нешто после 23 часа, велики број посетилаца с нестрпљењем је ишчекивао да Лепа Брена изађе на сцену, не обазирући се на невреме које се изненада пришуњало. Концерт је почео у пратњи Великог тамбурашког оркестра РТВ Војводине, уз овације публике. Упркос невремену, Брена је направила спектакл, ређајући хитове на којима су одрастале бројне генерације. Уз подршку њеног пратећег бенда, ватра се распламсала међу присутнима те се испред бине певало и играло до раних јутарњих сати, а испреплитане старосне групе одушевљено су поздрављале сваки звук који је долазио са бине.

Директор „Тамбурица феста“ Јован Пејчић уручио је плакету почасном конзулу амбасаде Италије Кармину Тараду јер ће идуће године земља-пријатељ фестивала бити Италија. Овогодишњи пријатељ је амбасада Мађарске, прошле године је била Кина, док је 2017. године та част припала Русији.  

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести