Лименка театар фест у Културној станици Еђшег

У Културној станици „Еђшег“, Антона Чехова 4, од 24. до 28. јула одржава се фестивал за децу и младе - Лименка театар, који је специфичан спој позоришта и екологије.
d
Фото: Приватна архива

Биће одиграно девет представа, прилагођених деци узраста од две до изнад 12 година. Осмишљено је да улазница за овај фестивал буде еколошка с(а)вест, односно “еколошка валута” - алу-цоин, прва таква регистрована у свету. Да би се добио алу-цоин, којим се купује карта за фестивал, али и још неке корисне ствари, попут књига и школског прибора, потребно је донети пет празних лименки. Након што лименке предају на улазу, деца добијају карту за фестивал.

Лименка театар фест организују Дечје позориште “Чарапа”, Удружење грађана “Еко арт” и “Школа плус” у сарадњи са Иницијативом „Свака лименка се рачуна“ и “Балл пацкагинг Еуропе Белграде”, те компанијом “Маиор Домус” и Салашем 137. Фестивал је подржала Фондација “Нови Сад – европска престоница културе”, у чијем се програму “Дунавско море” одржава.

Данас од 10 сати игра се представа „Мали велики принц”, а од 18 „Јованче и Марика”, обе за узраст преко пет година

Данас од 10 сати игра се представа за децу узраста изнад пет година “Мали велики принц” театара У.Р.А из Београда. Она говори о одрастању деце чији су родитељи презаузети. Дечак-принц једног маленог света се повлачи у себе јер не успева да допре до својих родитеља. Када се они коначно заиграју са њим, увидеће колико су дивних заједничких тренутака пропустили и пожелеће да се врате у детињство. Дечак одлучи да се отисне у живот и истражи друге планете. У тој игри-пустоловини придружиће му се и мама и тата. То ће бити драгоцено путовање за све њих јер ће поново открити колико је важно да буду ту једни за друге. Ова разиграна драматизација “Малог принца” научиће децу да вреднију пријатељство и љубав, а старије ће подсетити на све лепе тренутке које чине детињство, које тако често заборављамо кад одрастемо. Управо те мале оазе среће које памтимо из детињства чине нас захвалнима на дару званом живот. Играју: Сандра Арсенијевић, Маја Ранђић/Сара Бојић, Илија Благојевић/Жељко Крстић, Предраг Котур, Александар Меда Јованић / Милан Узелац, Милена Цока Ђорђевић.

Од 18 сати, игра се представа за децу старију од пет година “Јованче и Марика” коју изводи “Бабец театар” из Битоља/Македонија. Они ће деци понудити нову верзију добро знане бајке браће Грим “Ивица и Марица”. То је прича о двоје деце коју отац због финансијских проблема, под присилом супруге, а њихове маћехе, одводи у шуму и тамо оставља. Аутори представе додају да је сврха онога што су направили да малишанима покажу како смо јачи уз много љубави и бриге једни за друге и да нас свака авантура може научити нечему новом, а изнад свега да је важно да научимо да разликујемо зло од добра. Играју: Никола Пројчевски, Јулијана Мирчевска Петар Спировски и Катерина Аневска.

А. Б.

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести