Још једна успешна година за Дечје одељење Градске библиотеке

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду испратило је још једну успешну годину, током које је број нових чланова традиционално премашио 3.000. Мноштво је садржаја и сваки месец је у знаку неке активности, промоције или манифестације, због чега ни задовољство библиотекара није изостало.
з
Фото: Dnevnik.rs

– Књиге које набавимо и чувамо највећу вредност имају управо када их деца прочитају и пожеле своје знање да прошире читањем других књига – наглашава руководилац Дечјег одељења Катарина Новаковић. – Ми, као библиотекари, непрестано тежимо томе да књигама допремо до што шире читалачке публике. Желимо да сви буду чланови у правом смислу те речи, да често долазе у библиотеку, узимају књиге, знају шта су прочитали, те да посећујемо школе и вртиће и код деце од најранијег доба развијамо љубав према књизи и читању.

Јануар је сваке године, па и ове, био у знаку манифестације „Књига у срцу”, у оквиру које се награђују највернији млади читаоци. Ове године у избору се нашло 63 деце, поводом 63. годишњице Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду. Најмлађе читаоце највише занимају сликовнице, међу којима су и збирке бајки, басни и прича. Интересантан је податак да малишани и данас траже „Јежеву кућицу” Бранка Ћопића. Млађи школарци радо читају књиге из едиције „Деца читају српску историју” Слободана Станишића, а ту је и роман Игора Коларова „Аги и Ема”. Од истог аутора старији узраст интересује дело „Дванаесто море”, те „Сара и заборављени трг” Зорана Пеневског и друге.

Фото: Dnevnik.rs

Изложбе књига, као и литерарних и ликовних радова поводом значајних датума, и различите радионице редовне су манифестације које Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду реализује током године, а њихова сарадња са свим институцијама културе, школама и вртићима је интензивна. Актуелно је обележено 35 година постојања и рада друштва „Распустилиште”, у чијим активностима учествују, а имају добру сарадњу и с Дечјим културним центром „Деци на дар”, Културним центром „Младост” Футог, Домом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, Дечјим селом у Сремској Каменици, Колом српских сестара... Великим бројем књижевних сусрета настављена је сарадња и на чувеној манифестацији Змајеве дечје игре, месец август резервисан је за традиционални летњи тематски маскенбал, а октобар за обележавање Дечје недеље.

– Прошле године отпочели смо и нови програм „Безболно читање”, на који смо веома поносни, а он се огледа у интерактивном раду библиотекара с родитељима о томе на који начин да код своје деце подстакну читање од најранијег узраста – додаје Катарина Новаковић. – Током зимског и летњег распуста свакодневно се одржавају радионице „Дружење у библиотеци”. Захваљујући машти креаторке бренда „Шкрабац” Ане Бабић, секција је добила и свој препознатљив бренд – знак „Лепе кô шаргарепе”.

        Текст и фото: Б. Павковић   

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести