Мање новца за одржавање објеката путне привреде

Из градског буџета је за одржавање објеката путне привреде у 2020. години намењено 800 милиона динара, што је 100 милиона мање него лане.
ulica, saobraćaj, grad Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Од тих пара, 47,7 милиона динара ће бити обезбеђено из наменског прихода од новчаних казни за саобраћајне прекршаје, док ће се шест милиона динара финасирати из накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта и других пара остварених од давања у закуп пољопривредног земљишта, односно објеката у државној својини.

Највише новца намењено је за одржавање путева у зимским условима, више од 321 милион динара, док је за одржавање саобраћајница предвиђено више од 300 милиона. По 40 милиона динара планирано је за одржавање хоризонталне и вертикалне сигнализације, односно светлосне и семафорске, док је за одржавање тротоара, бициклистичких стаза и рекреативних површина опредељено 20 милиона динара.

Из буџета ће за ванредно одржавање саобраћајних површина због јавних манифестација под покровитељством Града Новог Сада бити издвојено четири милиона динара, колико је планирано и за заштитне ограде, док је милион и по предвиђен за пешачке стазе и платое на Петроварадинској тврђави. По шест милиона динара ће коштати одржавање мостова, односно некатегорисаних путева.


Куповина машина за обележавање коловоза

За реализацију Програма инвестиционих активности ЈКП „Пут“, односно за капиталне субвенције, планирано је 55,6 милиона динара из градске касе. Од тог износа за куповину глодалице намењено је 36,6 милиона динара, док ће за самоходну машину за обележавање коловоза бити издвојено 19 милиона.


Програм реализује Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, а одржавање је поверено ЈКП „Пут”. Управа ће изабрати извођача за услуге одржавање мостова, хоризонталне сигнализације применом дебелослојне пластике и апликативних материјала, те одржавање заштитних ограда, вегетације и прегледности на прелазима путева преко железничких пруга, као и одржавање и унапређење саобраћајне сигнализације и саобраћајне опреме за контролу и праћење саобраћаја. Надзор над реализацијом Програма поверен је Градској управи за саобраћај и путеве, преко управе за инспекцијске послове – Одсек саобраћајне инспекције.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести