„Мерцедесови” аутобуси ускоро у Новом Саду?

НОВИ САД: У Нови Сад би у скоријој будућности требало да стигне нових 13 соло нископодних аутобуса за градски саобраћај с уграђеним моторима с погоном на компримовани природан гас (ЦНГ) и то марке „Мерцедес–Бенц”, будући да је на недавно завршеном тендеру градски превозник доделио уговор компанији „Стар Импорт”, која је, по информацијама с интернета, генерални дистрибутер за Србију компаније „Дајмлер”, чувеног ауто-гиганта.
jgsp autobus
Фото: Dnevnik.rs

Уговор још увек није потписан због тога што није истекао рок жалбе, те није познато када би грађани у новим аутобусима могли да се возе, премда се у одлуци о додељивању уговора наводи да је рок испоруке од потписивања уговора између 150 и 175 дана.

Иако није била најнижа, понуда београдске компаније „Стар Импорт” је од укупно четири на спроведеном тендеру једина прихваћена, док су уз објашњења преостале три биле одбијене и оцењене као неодговарајуће. Свакако је изненађујуће то што су на тендер стигле четири понуде, будући да се на претходнима углавном јављало по једно предузеће. Генерални дистрибутер „Мерцедес–Бенца” за Србију понудио је за куповину аутобуса око 287,6 милиона динара, без ПДВ-а.

Градски превозник је у јавној набавци захтевао да нови аутобуси имају минимум 30 места за седење, односно минимум 28 путничких, једно за смештај колица за особе с инвалидитетом и једно возачко. Аутобуси треба да буду таквог капацитета да могу да приме до 90 путника. Као и претходно набављени, аутобуси ће имати клима-уређаје и рампе за улаз, односно излаз путника с инвалидитетом. Новина је овога пута то што се захтевало да возила имају уграђен Њи-Фи – бежични интернет уз могућност повезивања на мрежу за најмање 30 путника истовремено. Такође и да буду опремљени видео-надзором, који би непрекидно снимао унутрашњост возила и комплетни простор за возаче и њихова лица, путнички део простора и део око свих врата, простор испред возила, те улаз и излаз. Осим тога, требало би да снимају и звук у простору возачке кабине.


Креће обнова возног парка

ЈГСП је недавно посредством фирми „Аутобус” и „Фениксбус” купио и осам нових аутобуса средње величине, такође с погоном на ЦНГ, а грађани би у њима требало да се возе већ на јесен. За њихову набавку издвојено је око 99,9 милиона динара. У наредне две године очекује се и обнова 50 одсто возног парка ЈГСП-а, што је недавно најавио градоначелник Милош Вучевић.

Он је казао да ће ребалансом буyета Град издвојити додатни новац да се купи још 37 аутобуса. То се може видети и на сајту ЈГСП-а, који најављује тендер за набавку 20 зглобних нископодних аутобуса и 17 соло на природни гас. Градоначелник је, такође, наговестио да се 2020. године очекује набавка чак 50 возила на гас.


Подсетимо, та инвестиција је оцењена као „крајње оправдана”, будући да је просечна старост возног парка ЈГСП-а већа од 13 година, а каросерија више од девет. Осим тога, куповином аутобуса на ЦНГ утицало би се на заштиту животне средине, побољшање безбедности у саобраћају и комфорнији превоз путника у савременијим аутобусима, климатизованим и конструктивно прилагођеним за превоз свих категорија путника, уз задовољавање потреба особа с инвалидитетом и мајки с децом.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести