Мештани насеља Боцке незадовољни, прелазак улице ризичан за пешаке

Пешачки прелаз код раскрснице на улазу у приградско насеље Боцке већ дуже време задаје проблеме мештанима који живе на Лединачком путу и сваког дана се излажу опасности када намеравају да пређу улицу.
bocke
Фото: Дневник/ A. Чегар

Како прометна саобраћајница повезује Нови Сад са Беочином, овуда се свакодневно креће велик број возила свих категорија, од аутомобила до теретњака, што утиче на њену прегледност. Када се томе придодају кривине, које су у Срему на сваком кораку, и лоше постављена сигнализација, све то заједно додатно отежава околности у којима се налазе пешаци.

– Ретко ко хоће да стане кад желим да пређем преко пешачког – истиче Душан Стефановић. – То се не дешава само мени већ свима, од деце па до најстаријих. Прелаз, једноставно, није на добром месту јер због кривине возачи не могу видети да треба успорити, а једном камиону је потребно доста дуго да смањи брзину. Сви смо принуђени да чекамо док се саобраћај не рашчисти и сва возила не прођу. Највеће гужве су у јутарњим часовима, када је готово немогуће прећи улицу.

Иако бахатост појединих возача може да се наведе као довољан разлог због којег део овог пута није функционалан, он је ипак само пратећи проблем свима онима који су утицали да до овог стања дође. Осим што је пешачки прелаз направљен на опасној кривини, мештани кажу да његово постојање није ни прописно обележено. Уместо да је знак постављен неколико метара раније, он се налази тик уз прелаз, те тако не може да обавести грађане да морају успорити своја возила. Додатне муке ствара и недостатак знака за ограничење брзине, због чега је још опасније за пешаке да учествују у саобраћају и да дођу до аутобуске станице која се налази у непосредној близини.

Ризични пешачки прелаз доскора није ни могао да се види јер се због константног промета боје на асфалту брзо обришу, па је тако неопходно да се овај део пута чешће одржава.

Мештани насеља Боцке желе благовремено да обавесте све оне који овај проблем могу да реше како се на овој деоници не би догађале трагедије. Они предлажу да се пешачки прелаз премести на место где нема закривљења на путу и где је боља прегледност и за возаче и за пешаке. Према њиховом мишљењу, постављање семафора и контрола полиције представљају делотворнија решења, која би знатно побољшала сигурност учесницима у саобраћају на Лединачком путу.

Текст и фото: А. Чегар

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести