Милош Вучевић учествовао на Јахорина економском форуму 22

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић учествовао је данас на панелу ''Зелена транзиција'' одржаном у оквиру дводневног ''Јахорина економског форума 2022''.
с
Фото: Град Нови Сад

Градоначелник је на панелу рекао да је Нови Сад започео са активностима на изради Стратегије паметног града, уважавајући пре свега принципе одрживог развоја.

- Економија и заштита животне средине су, симболично гледано, две гране дрвета, а ни једну не можемо одсећи. Не можемо гасити привреду и заустављати развој,  међутим ништа на тим пољима не сме бити ван оквира очувања животне средине. Градови имају велику одговорност и на том пољу треба да реализују огромне пројекте, па се поставља питање економског потенцијала за решавање изазова. Потенцијално решење може бити јавно-приватно партнерство, с тим да се такво удруживање добро одмери – истакао је Вучевић.

Као велику предност Новог Сада он је навео снажан универзитет са Факултетом техничких наука који је повезан са сектором савремених технологија. Градоначелник Вучевић је такође рекао да је започета реализација пројекта изградње централног пречистача отпадних вода, да се приводи крају израда пројектно-техничке документације за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом и то у сарадњи са европским партнерима.Изградили смо фабрику за третман зеленог отпада која ради по принципима циркуларне економије, од отпада добијамо компост који касније продајемо, или користимо за сопствене потребе. Изградњом компостилишта смањили смо ниво емисије гасова за оно загађење које би емитовао 961 аутомобил на месечном нивоу. Завршавамо и изградњу рециклажног центра где ће се сакупљати отпад као што су гуме, акумулатори, флуо цеви, батерије, као и опасан отпад из домаћинства и третирати примарно сакупљени рециклабилни отпад. Такође, припремили смо пројектно-техничку дикументацију за изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада. У потпуности смо обновили возни парк јавног превозника, већином аутобуси користе гас, а купљено је и 10 аутобуса на електрични погон са пратећом инфраструктуром. Завршетак брзе пруге Београд-Нови Сад један је од најважнијих пројеката урбане мобилности на еколошки начин, имајући у виду да возови иду на струју, што је огромно смањење емисије штетних гасова  – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

   Он је такође рекао да је у Новом Саду у протеклих 10 година изграђено око 30км бициклистичких стаза, а реконструисано преко 10км, те да Град субвенционише  куповину нових бицикала грађанима, али и да се константно ради на увећању зелених површина и одржавању постојећих, као и да се подстиче употреба еколошких енергената.

Форуму присуствују и чланови државних и локалних власти те бројни представници пословне заједнице. Организатори најављују да ће, између осталог, бити разговарано и о утицају украјинске кризе на економију, регионалној сарадњи, тржишту радне снаге, енергетској транзицији, дигиталном новцу, као и јачању конкурентности локалних заједница и локалне економије.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести