Mлади се одазвали на Егзитову акцију вакцинисања у Новом Саду

На Тргу Слободе у Новом Саду ЕГЗИТ фестивал је данас симболично у 11:55 организовао јавну акцију вакцинисања, у оквиру националне кампање за вакцинацију младих.
EXIT Photo Team
Фото: EXIT Photo Team

На мобилном пункту, адаптираном аутобусу ГСП-а, вакцинисано је више од 100 младих особа.

У оквиру ове акције вакцинисали су се и чланови Егзитовог тима, који до сада нису били вакцинисани, а међу њима и оснивач и директор ЕГЗИТ фестивала Душан Ковачевић, након што је у априлу прележао корону. Ковачевић је изјавио да су великим одзивом на данашњу акцију млади показали да им је само потребан афирмативан приступ и подстицај.

„Ова акција, али и повећан број младих који се вакцинишу претходних дана, показују да је тачно све што раније говорили – да је омладини потребно давати мотивацију кроз визију повратка нормалном животу, а не кроз поруке страха, којима су, нажалост, и даље изложени. Позивам све да искористе могућност и вакцинишу се, како бисмо што пре дошли до нивоа од 50 одсто пунолетних вакцинисаних, и вратили све оно што највише волимо, у шта свакако спадају концерти и фестивали“, рекао је Ковачевић.

Фото: EXIT Photo Team

Првих 20 вакцинисаних добили су улазнице за први дан велике прославе две деценије Егзита, 8. јула. Данашња акција део је велике националне кампање за вакцинацију младих, која делује у два правца: „Нећу више да играм сам(а)“, усмерен према свима којима недостају концерти и фестивал, и „Има ли неко бољу идеју“, намењен онима који нису сигурни да је вакцинација најбољи пут за излаз из пандемијске кризе. Заједничко за оба смера је слоган „Вакцина је једини начин да поново будемо заједно“. Циљ је мотивација младих да се вакцинишу, заштите сопствено здравље и здравље људи око себе, али и дају свој допринос што скоријем враћању нормалног живота. Као датум за то постављен је 21. јун, до када се мора вакцинисати још око пет одсто пунолетног становништва Србије, с обзиром да је премијерка Ана Брнабић изнела податак да је за сада вакцинисано око 45,3 одсто.

Водећи српски музички фестивали су недавно представили протокол, креиран у складу с последњим научним истраживањима широм Европе, која потврђују да је, уз одређена ограничења уласка на догађаје, ризик од ширења заразе готово занемарљив. Протокол предвиђа да ће на фестивале моћи да уђу они који су вакцинисани, имају потврду да су прележали ковид-19, који поседују негативан ПЦР или антигенски тест. Уз поштовање овог протокола фестивали ће бити најбезбеднија места окупљања у земљи. Кризни штаб се на седници одржаној у петак, 14. маја, позитивно изјаснио о протоколу, којим је 21. јун одређен као датум попуштања мера, уз услов да 50 одсто пунолетног становништва буде вакцинисано, и епидемиолошка ситуација.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести