Мозаик од чепова за Гинисов рекорд

Мозаик од 1.300.000 чепова направљен је данас на Тргу слободе, на површини од 621 квадратног метра, а снимак је послат Гинисовој комисији.
cepom2.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Цела акција насталаје на иницијативу Хуманитарно-еколошке организације „Чепом до осмеха”, која је од оснивања 2012. године сакупила 100 тона пластичних чепова и њиховом рециклажом помогла 18 малишана са инвалидитетом.

Неколико стотина суграђана свих узраста, али и гостију широм Србије, дошло је да помогне и учествује у креирању тог својеврсног мозаика, с надом да ће ући у Гинисову књигу рекорда, али и подићи свест о важности рециклирања и чувања наше планете.

"Сва енергија која се годинама сакупљала, сада испливава, јер сваки чеп ствара ту енергију, покреће волонтеризам, има едукативни карактер, шири љубав и помаже деци", истакла је идејни творац и председница Удружења „Чепом до осмеха” Вања Петковић.  

Она је поносна на све учеснике, јер су пример да можемо заједничким снагама нешто да урадимо, да помогнемо деци и мислимо на нашу планету.

Како је рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, град је у претходних годину дана обарао многе рекорде, али они нас нису омели да заборавимо да бринемо једни о другима.

"Кључна порука ове идеје је да пошаљемо слику да овде станује осмех солидарности и хуманости који нам се никада неће склонити са лица, као и да је он јачи од свих погледа мржње", рекао је Вучевић.   

Важном догађају присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, истичући да ће ресорно Министарство наставити да обраћа пажњу на сличне акције, јер држава не заборавља хумане људе.

"На овакав начин изграђујемо хуману Србију. Ви радите три ствари: помажете људима, еколошки спасавате нашу земљу и улазите у Гинисову књигу рекорда", рекао је Ђорђевић.

Чеп по чеп, па до свемира

Уколико би се направио ланац од до сада прикупљених 100 тона чепова, он би био дугачак 2.800 километара. Ако бисмо један крај ставили на извориште Дунава, стигло би се до Црног мора, па и даље. Када би се ти чепови поређали један поред другог, покрили би површину 16 фудбалских терена, а један на други, достигли би висину колико и 3.300 Ајфелових кула, илити 113 Монт Евереста.

Л.Радловачки

Фото: Слободан Шушњевић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести