МултиМост фест у Карловцима: У трци за награде 63 анимирана филма

НОВИ САД: Трећи међународни фестивал анимираног филма деце и младих „МултиМост фест” биће одржан од 30. септембра до 2. октобра у Сремским Карловцима и Новом Саду, у организацији Студија анимације ДОМ из Сремских Карловаца.
f
Фото: Ilustracija

„МултиМост фест” је први фестивал анимираног филма у Војводини и сваке године има све већи број сарадника и учесника. Овог пута је уврштен у програм обележавања Европске године младих 2022. и представљен на „European youth портал”.

По речима извршне директорке фестивала и чланице породичног Студија "ДОМ анимације" Злате Попов, на конкурс „МултиМост феста” је ове године стигло 1.087 филмова из 90 земаља.

- Селекциона комисија направила је избор од 63 анимирана филма који су ушла у званичну селекцију и биће приказана током три фестивалска дана - каже Злата Попов. - При одабиру филмова, поред снажног естетског доживљаја, важан критеријум био је да филмови морално окураже гледаоца и подстакну га на размишљање о вредностима на којима се вековима темељила европска цивилизација - вери, нади, љубави и мудрости. Међу учесницима има и европски признатих аутора као што је Маурицио Форестиери, чији филмови су били у селекцији Канског фестивала или Михаил Алдашин, добитник најважније филмске награде у Русији „Ника”. Очекујемо да, поред великог броја аутора, током фестивалских активности у пројекту учествује око 700 деце и младих и око 30 просветних радника, 30 сарадника културе.

Филмови су сврстани у три категорије: студентски, омладински и дечији филм, који ће заједно са стручним оцењивати и дечији, омладински и студентски жири. Чланови стручног жирија биће: Лиза Фазли из Ирана, добитница Гран при награде „МултМост феста” за 2020. годину, вишеструко награђивани аутор, професор Академије уметности у Бања Луци и покретач бањалучког фестивала анимираног филма Горан Дујаковић и Милан Мирић из Београда, ветеран српске анимације. Поред чланова жирија, фестивал ће посетити два представника студија “Оттомани” Роберто Паганели и Алесија Векијо из Италије, који ће одржати две радионице анимације младима.

- Наш фестивал учествује у пројектима од високог друштвеног значаја, које реализује заједно са Центром аматерског филма Србије и Ревијом филмског стваралаштва деце и омладине Србије, као и репрезентативним удружењима и установама из земље и света - напомиње Злата Попов. - Реч је о научно-стручној конференцији „Филм и анимација у систему образовања Србије“ и повратку филмске културе у школе. Партнери на овим пројектима су Влада Републике Србије, Филмски центар Србије и Југословенска кинотека.

Партнери фестивала су Академија уметности у Новом Саду и Културни центар Новог Сада (КЦНС), а подржали су га Покрајински секретаријат за културу, општина Сремски Карловци, Градска управа за културу Новог Сада и Италијански институт за културу из Београда.

Свечано отварање фестивала биће у петак, 30. септембра од 15 сати у Великој сали КЦНС у Новом Саду, а затварање је у недељу у подне у Карловачкој гимназији.

У Новом Саду и Сремским Карловцима септембар иначе протиче у знаку анимираног филма. Предфестивалски програм почео је 2.септембра приказивањем анимираних филмова прошлогодишњих победника у Великој Сали КЦНС, а наставио приказивањем филмова и одржавањем радионица анимације по средњим и основним школама Новог Сада и Сремских Карловаца. Више о фестивалу и програму може се видети на ммфест.рс.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести