Мурал бога љубави на Београдском кеју

Нови мурал с ликом бога љубави Ероса обогатио је ових дана наш град. Девети мурал у организацији Удружења „Ланчана реакција” и уз подршку Савеза омладинских удружења „ОПЕНС 2019”, дело је грчког уметника Фикоса и налази се на Београдском кеју.
е
Фото: Dnevnik.rs

У процесу стварања мурала учествовали су сви, од најмлађих из оближњих здрада до уметника лично. Мало пре краја рада, уметник Фикос је одлучио да дода птичицу из грчког мита, чиме је променио значење мурала. Мурал представља дијалог између Ероса и његове љубавнице, која, претворена у птицу, гледа у њега.

– Сваки рад је моја експресија јер је уметност кад радиш све што ти волиш и желиш за себе, а тек онда за публику – објаснио је Фикос. – Мислим да треба ставити креативност на прво место и кроз њу поручити нешто људима и свету, а не пласирати им само људска лица.

Фото: Dnevnik.rs

Удружење „Ланчана реакција”, чија је идеја да уметност брани уметношћу, настало је као бурна реакција на уклањање Ремедовог мурала из центра града у марту 2017. године. Идејни творац Удружења је глумица Српског народног позоришта Милица Грујичић.

– Све је питање енергије – истакла је Милица. – Енергија је једина права ствар у коју можеш да верујеш.

Бавећи се пројектима попут овог, Удружење је инспирисало младе својом вољом, енергијом и љубављу према уметности, те су и они временом направили удружење под називом „Ланчана реалност”, а под тим називом су направили и свој „Јутјуб” канал.

Д. Андулајевић

Фото: В. Фифа, Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести