На добитку и послодавци и радници

– У Новом Саду око 10.000 трговаца ради недељом и за тај рад није плаћено, док је просечна плата новосадских трговаца – продаваца и касира – око 24.000 динара – каже
trgovina
Фото: Dnevnik.rs

председник синдиката трговине у Самосталном синдикату Новог Сада Славко Ђаковић, иначе и председник синдикалне организације у „Меркатору”. – Рад недељом је плаћен као и осталим данима па је захтев синдиката да се недељом не ради, то јест да тржни центри и мале трговине буду затворени на подручју целе земље, да бар једном у седмици и трговци предахну. Послодавци не би губили јер би субота онда била пазарни дан, а недељом би били слободни сви, и трговци и послодавци. Овдашњи трговци су преоптерећени, у трговинама, посебно малим, не води се рачуна о осмосатном радном времену па су слободни дани проблем за многе послодавце. Недеља је из тог разлога потребна и једнима и другима, као дан за одмор и породицу.

По његовим речима, Самостални синдикат Србије је захтев упутио Влади Србије и министарствима рада и трговине да се у што крећем року договоре о томе с послодавцима. Синдикат, каже он, сматра да Влада и послодавци треба да се договоре, а не да синдикат о томе разговара с послодавцима јер управо су пословавци ти који траже да се ради све дане у седмици.

Наглашава да је у „Меркатору” социјални дијалог решен колективним уговором, али да у њему није било места да рад недељом буде плаћен више  у односу на остале дане у седмици. Упркос томе, Ђаковић истиче да је колективни уговор у „Меркатору” добар јер већина трговинских ланаца бежи од социјалног дијалога па тако још нема колективног уговора на нивоу трговачке делатности.

По његовим речима, у већини земаља у окружењу трговине су отворене и недељом, за разлику од Словеније, где се трговци недељом одмарају .

– У Хрватској се једно време није недељом радило. Подршку да недеља буде нерадна хрватским синдикатима дала је и Црква, али одлука није дуго трајала, па Хрвати опет недељом иду у пазар – истиче Ђаковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести