На Фрушкој гори почело изнајмљивање кућа на дан

Премда код нас краткорочно издавање кућа није популаран бизнис, па ни уносан, колико у свету, у Новом Саду и околини се од пре две-три године може пронаћи неколико њих које се могу изнајмити на дан, два или више.
1
Фото: Фото-архива „Дневника”

Како сазнајемо, углавном су на Фрушкој гори и издају се по ценама између 100 и 400 евра по дану, а најам важи 24 сата. Како каже директорка агенције „Реал Хоусе некретнине” Сања Рафајловић, цене варирају у зависности од типа некретнине, броја особа које ће у кући боравити, али и намене изнајмљивања.

– Најјефтиније изнајмљивање куће је око 100 евра, када дође између  четири и шест особа да се опусте, направе роштиљ или се породично окупе, а најскупље је за двадесетак особа које долазе на „тим билдинг”, прославу фирме или томе слично – каже Сања Рафајловић и додаје да су тада цене између 300 и 400 евра због ризика, јер чим је већи број људи у кући, већа је и вероватноћа да се нешто оштети или деси. Обавезан је  депозит између 100 и 200 евра, који се, ако све буде у реду, враћа закупцима када излазе из некретнине. За куће на Фрушкој гори увек се тражи да имају базен. То је бизнис за који не може да се каже да је баш уносан јер је активан три месеца, евентуално четири. Куће се издају углавном током јуна, јула и августа, али не свакодневно. Друга ствар је што је то још увек бизнис под ризиком. Када примите десет особа у своју некретнину, сваки пут стрепите шта ће вас дочекати када гости из ње изађу, какви су људи који у њу улазе, хоће ли све бити у реду, хоће ли базен „преживети”.

Краткорочно издавање станова је, каже наша саговорница, с друге стране много уноснији бизнис јер су они траженији и рентирају се током целе године. Сања Рафајловић напомиње да се куће могу краткорочно изнајмити у Чортановцима, Врднику, Крчедину и на Банстолу, али се очекује да мање викендице за краћа окупљања, које се доста разликују од оних на Фрушкој гори, ускоро буду у понуди и у Лединцима.

– Издавање кућа би могло бити уносније када би било могућности да се издају и током зиме, а да при томе имају све услове за то – каже директорка „Реал Хоусе некретнина”. – Поставља се питање како доћи до некретнине на Фрушкој гори зими? Путеви нису увек приступачни. То су све викенд-куће у којима није решено грејање. Осим тога, шта понудити туристима који би долазили током зиме јер тамо нема садржаја.

По искуству те агенције, која је међу реткима у граду које се баве издавањем кућа на дан, оне се издају углавном за „тим билдинге”, прославу дечјих рођендана, девојачких и момачких вечери, али и зарад снимања реклама и спотова. Ипак, како сазнајемо, најлошија искуства власници кућа имају када објекат издају за потребе момачке вечери. Туристи су, с друге стране, слабо заинтересовани за краткорочно унајмљивање кућа. Како објашњава наша саговорница, можда би били бројнији када би Фрушка гора нудила више садржаја те би се и  тај вид туризма могао више потенцирати.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести