На јавној лицитацији почетна цена за Раднички 5,8 милиона евра

Зграда бившег Радничког универзитета у Улици војвођанских бригада 7 наћи ће се на јавној лицитацији 25. августа по почетној цени од 5.835.946,75 евра, наведено је у јавном огласу који је Град објавио.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Како се наводи, тринаестоспратница, са приземљем и подрумом, површине од скоро 6.500 квадратних метара и плац од 850 квадрата, биће предмет надметања потецијалних купаца, који су дужни да уплате депозит од 1.167.190 евра како би учествовали на лицитацији.

У огласу између осталог стоји и да се у згради налази 19 пословних простора за које није утврђена делатност, као и трафо станица, за чије измештање је надлежан Град. Потенцијални купци, домаћи и страни, појединци и фирме, имају 30 дана да поднесу писане пријаве за учешће на лицитацији. Уједно дужни су да доставе изјаву да купују некретнину у виђеном стању, те да се одричу евентуалних потраживања као и уплаћеног доприноса за уређење грађевинског земљишта. Ова последња ставка односи се на случај да купац одлучи да сруши постојећи скелет зграде и “изгради објекат, друге намене, спратности и површине, за који се плаћа мањи износ доприноса, односно за који се допринос не наплаћује”. У огласу се наводи и да је цена доприноса 2. јула ове године за пословни објекат у екстра зони и за плаћање одједном, износила 15.065,51 динар по квадрату.

Пријаве се достављају Градској управи за имовину и имовинско-правне односе, у чијим ће просторијама и бити одржана јавна лицитација, за чије спровођење је надлежна Комисија коју је формирало Градско веће Новог Сада 10. јула. Основни критеријум за избор најбоље понуде јесте висина износа  коју је купац спреман да плати. У случају да се појави само један учесник надметања, лицитација ће се одржати, а уколико потенцијални купац не буде хтео да плати почетну цену, остаће без уплаћеног депозита.

Након више од 20 година од пожара 6. априла 2000. године у којем је изгорео део зграде тадашњег Новосадског отвореног универзитета, ова установа пресељена је у зграду у Радничкој улици 20. Око милион тадашњих немачких марака наплаћених од осигурања искоришћено је за рашчишћавање рушевина и изградњу противпожарних степеница, а од тада трају полемике у новосадској јавности око судбине једне од знаменитијих градских зграда и урбаних топонима.

Новосадски отворени универзитет у међувремену је постао самостална установа и није годинама успевао да нађе инвеститора, а у међувремену је Нови Сад, на основу дуга Дневник холдинга, постао власник једног спрата. Град је 2017. покренуо иницијативу да се ово питање реши тако што је НОУ одустао од својих права на зграду и као власник је уписана Република, а објекат предат Новом Саду, док је НОУ постао градска установа Новосадски дечији културни центар.

Почетком ове године расписан је необавезујући јавни позив како би се видела заинтересованост потенцијалних инвеститора и њихови планови за будућност зграде, чија је највећа мана, сем тренутног “очерупаног стања” и недостатак паркинг простора. У самим градским структурама, решења су се кретала од издавања у концесију, кроз јавно-приватно партнерство до продаје зграде, што се, евидентно, искристалисало као крајње решење.  

С. Кр.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести