На јеврејски празник Тубишват: Малишани посадили два стабла

Јеврејски празник Тубишват, који се такође назива Нова година дрвећа, обележен је у дворишту Синагоге, где су малишани из Дечјег клуба Јеврејске општине, заједно с радницима ЈКП „Градско зеленило”, посадили два стабла жалосног дуда.
С. Шушњевић
Фото: С. Шушњевић

То је већ други пут да је Тубишват обележен на тај начин, али је једно од стабала које је посађено на тај празник прошле године, нажалост, покидано.

– Обичај је да се поводом празника Тубишвата засади макар једно дрво, а и ове године, као и прошле, ЈКП „Градско зеленило” нам је изашло у сусрет – рекла је координаторка Дечјег клуба у Јеврејској општини Марија Недељковић. – Претходно дрво је неко поломио, мада, и да се то није десило, свеједно бисмо засадили нова стабла.

Тубишват је такође и еколошки празник, будући да се на тај дан у двориштима многих људи саде нова стабла те је то један од облика обнове природе и пошумљавања. Традиција је и да се, на празник који пада крајем јануара или почетком фебруара, једе коштуњаво воће и други плодови дрвећа.


Апел да се чува зеленило

- Сведоци смо да се на улицама града младе саднице често ломе – истакла је Јелена Будимчић. – Овом приликом упућујем апел суграђанима да буду партнери ЈКП „Зеленило” и чувају зелене површине у граду, да младо дрвеће које посадимо порасте и постану озбиљни заштитници свежег ваздуха у граду.

Како је казала, саднице се штите пластиком у доњем делу од кошења траве тримером, али на тај начин и чувају влагу и квалитет. Она је овом приликом позвала све суграђане да не газе зелене површине, не ломе стабла и не чупају младе саднице.


– Веома је значајно да деца од малих ногу расту с тим дрвећем, што нам је и идеја водиља – објаснила је Марија Недељковић. – Због коронавируса нисмо били у могућности да окупимо више малишана, али битно је да смо, и у овим ружним временима, пронашли начин да обележимо празник с неколицином деце.

У Израелу у ово време цвета дивљи бадем, што је знак да природа почиње да се буди, због чега се празник и назива Новом годином дрвећа.

Фото: С. Шушњевић

– Ово је већ друга година у којој садимо дрвеће поводом празника Тубишвата с Дечјим клубом Јеврејске општине, а пошто се ЈКП „Зеленило” стара о зеленилу у Новом Саду, увек се радо одазивамо позиву – казала је помоћница директора ЈКП „Градско зеленило” Јелена Будимчић. – Идеја је да се еколошка свест и брига о природи развијају од малих ногу и ово је један од начина да се сачува зеленило, нарочито у урбаним срединама.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести