На Новом насељу предлаже се градња вртића, школа, културног центра

Концепт уређења Новог насеља, као стамбене зоне вишепородичног становања у комбинацији са зеленилом у полуотвореним блоковима, утврђен је  још на почетку формирања насеља, а то је задржано и у новом плану, који је на увиду до 22. јануара.
t
Фото: Dnevnik.rs

На површини од 198,11 хектара урбанисти предлажу градњу, између осталог, предшколске установе, средње школе и две основне, центра за усвојење, спортског, али и културног центра, општеградских центара и подземних гаража, полицијске станице, као и трафостанице „Нови Сад 5 – Детелинара”.

Предшколска установа за око 300 малишана требало би да се гради у Улици Милеве Марић, а у питању је једноспратни објекат укупне површине око 3.000 квадратних метара. Основне школе с по два спрата планиране су у западном и источном делу Новог насеља, односно у Улици Момчила Тапавице за око 800 ђака и нешто већа, за 900 ученика, у блоку улица Стојана Новаковића, Ђорђа Никшића Јохана и Милана Јешића Ибре. У источном делу у близини основне школе планирана је и средња, максималног капацитета 1.300 ученика, а на површини од 1,71 хектара предвиђена је зграда с три спрата.

Двоспратни комплекс центра за породични смештај и усвојење требало би да се гради на углу улица Браће Дроњак и Сељачких буна, док је културни центар предвиђен на углу Бате Бркића и Сељачких буна и тај објекат имаће два спрата с поткровљем.

Због повољног односа изграђених и зелених површина, као и квалитетног стамбеног фонда, за Ново насеље, односно како је почетком деведесетих година названо – Бистрица, слободно се може рећи да је грађено по мери човека. Без обзира на удаљеност од центра и других делова града, јавни градски саобраћај задовољава потребе становника, а евентуални недостатак је паркинг-простор па је планом који је на увиду, предвиђена изградња четири јавне гараже, и то у улицама Браће Дроњак, Станоја Станојевића, затим на углу булевара Јована Дучића и Кнеза Милоша, као и у Улици партизанских база.

Осим поменутих, у плану је градња и подземне гараже уз Булевар Европе, односно између булевара и улица Корнелија Станковића, Веселина Маслеше и Јанка Веселиновића, као и између Булевара Европе и Хаџи Рувимове, Веселина Маслеше и Јанка Веселиновића.

У Улици Сомборска рампа планирана је изградња четири коловозне траке, две по смеру, и то на делу између улица Борислава Пекића и Драгослава Срејовића. Осим тога, предвиђен је и продужетак поменуте улице, од Драгослава Срејовића до продужетка Булевара војводе Степе, као и изградња кружне раскрснице ка Ветернику, на укрштању улица Сомборска рампа, Драгослава Срејовића и планираног продужетка Булевара Јована Дучића. Већ је почело повезивање Улице Бате Бркића и Футошког пута, а предвиђено је и повезивање Улице Анђе Ранковић с Улицом Стевана Христића, као и Улице Антона Урбана с продужетком Бате Бркића. Изградња нових саобраћајница планирана је и у оквиру блокова у североисточном делу насеља (Милана Јешића Ибре, Радомира Раше Радујкова, Булевар Европе и Булевар војводе Степе).

Будући да је Булевар кнеза Милоша део државног пута и да туда саобраћа велики број тешких теретних возила, урбанисти сматрају да ће проблем с интензивним транзитним саобраћајем бити решен изградњом обилазнице око Бегеча, Футога и Ветерника.

План предвиђа и изградњу пешачко-бициклистичке пасареле преко Булевара Европе, која би, како је наведено, требало да омогући безбедну и комфорну везу становника Новог насеља и Нове Детелинаре. Пасарела је предвиђена између Улице Косте Рацина на Детелинари и планираног зеленог коридора на Новом насељу. Од пасареле, односно Булевара Европе па све до Улице Сомборска рампа, планиран је „зелени рекреативни коридор” с бициклистичким стазама, тротоарима, трим-стазама, парковима и пратећим спортским садржајима.

У зони уз Булевар Европе, односно између Новог насеља и Детелинаре, северно од Ранжирне станице и Улице Радомира Раше Радујкова биће уређен парк, што би, по урбанистима, требало да реши проблем недостајућих зелених површина на Новој Детелинари.

Концепт уређења Новог насеља, као стамбене зоне у полуотвореним блоковима зграда се наставља, а у складу с тим предвиђена је реконструкција Тозиновца, или Малог Сателита, формирањем блокова вишепородичног становања. На том простору планирана је реконструкција, али и проширење Сателитске пијаце.

Спортска хала

У оквиру блока који уз јужну регулацију Булевара Јована Дучића планиран је спортски центар. Будући да је ту већ Фудбалски клуб „Младост”, као и терени и објекти у склопу тениског центра, поред поменутих садржаја предвиђена је изградња отворених и затворених базена у источном блоку, у продужетку Улице Бате Бркића, као и спортска хала у западном делу. Осим тога, у оквиру спортског комплекса планирана је изградња универзалне хале, као и спортско-пословних садржаја. Фудбалски клуб „Младост” требало би да добије нову управну зграду, али и трибине и билетарницу на стадиону.

Фото: Ново насеље - по мери Новосађана Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић
Документ и у месним заједницама

План детаљне регулације Новог насеља  могуће га је погледати на сајту ЈП „Урбанизам“ и сваког радног дана 9 до 14 часова у просторијама тог предузећа на Булевару цара Лазара, али и у МЗ „Гаврило Принцип“ на Булевару Јована Дучића 3, као и у МЗ „Бистрица“ у Улици браће Дроњак 11. Писане примедбе и предлози, док траје увид подносе се Градској управи за урбанизам и грађевинске послове у Радничкој 20.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести