НА „ПОШТАРЕВ” НАЧИН ДО ЗНАЧКЕ: И ове сезоне организован обилазак Фрушкогорске трансверзале

Планинарско–смучарско друштво „Поштар” из Новог Сада ове године ће поново организовати обилазак Фрушкогорске трансверзале, дуге 165 километара, у 12 етапа.
с
Фото: П. Болозан

Због бројних захтева планинара, оних који су овај подухват извели 2022. и поготово оних који су то пропустили, како се наводи у овом клубу, поновиће се серија акција како би се обишла једна од најлепших стаза на Фрушкој гори.

„Поштар” је за ову годину испланирао 12 акција, дужина од 14 до 24 километра. Шетње ће бити прилагођење планинарима средње и слабије кондиције. Све деонице ће бити кружне и биће ово најсадржајнији обилазак Фрушкогорске трансверзале, уз наравно оверу свих контролних тачака. Термини акција биће прилагођени тежини деоница, па ће се краће обилазити у зимским месецима, а најзахтевније у пролећним и јесењим, када је најпријатније боравити на Фрушкој гори.

Учесници обиласка 2022. године, којима су недостајале неке деонице да добију значку, могу да се прикључе акцијама и употпуне дневник трансверзале. Главни организатор и водич на акцијама биће Звонко Молнар уз помоћ колега из „Поштарa”.

Фото: Приватна архива

Оквирни термини акција дати су у годишњем календару „Поштара” који се може наћи на сајту клуба, али ће у догледно време свака бити најављена на тој интернет адреси и друштвеним мрежама клуба. Свакако ко планира да се укључи у ову акцију прва је заказана за 3. март.


Почетак и крај на Стражилову

Фрушкогорска трансверзала је направљена 1. маја 1956. године од стране Планинарског друштва „Црвени чот” из Петроварадина, о којој од 1964. брине Планинарски савез Војводине. Дуга је 165 километара, најстарија је и највећа у Србији. Почетак је код планинарског дома на Стражилову, а крај код Бранковог гроба до ког се успут обиђу 32 контролне тачке, сви манастири Фрушке горе, културно–историјска места и значајне природне одлике. Свако ко сакупи доказ у књижици (печат на контролним тачкама или фотографију) да је прешао трансверзалу добије њену значку. До сада ју је обишло више од три хиљаде планинара.


К. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести