На Вучевићеву иницијативу обновљен билборд посвећен ромским жртвама

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић је иницирао обнављање уништеног билборда посвећеном ромским жрвама страдалим у току II Светског рата.
b
Фото: Ilustracija

Градоначелник овим гестом показује спремност да се овај случај што хитније реши. Обнављањем билборда послат је и сигнал  ромској заједници да неонацизам нема упориште у граду Новом Саду, као ни Републици Србији.

Из покрета поручују; Наш покрет овом приликом поздравља одлучност градоначелника и нада се да је ово само први корак ка одлучној борби против екстремистичких група. Покрет се нада да ће и тужилаштво следити пример градоначелника у одлучности и ово кривично дело окарактерисати на адекватан начин, као и да ће суд најстрожије казнити починиоце у складу са кривичним закоником РС.

Покрет напомиње и се нада да овај гест градоначелника истински значи почетак одлучније борбе, што ће подразумевати и наставак конкретних акција у пракси које ће бити пример другачијег приступа овом проблему и рада на превенцији потенцијалних случајева.

Како покрет саопштава, ОРС је упутио писмо градоначелнику са предлогом иницијатива које би у пракси повећале безбедност грађана као и иницијативу која би у оквиру Новог Сада престонице Европске културе оформла “културну станицу” чији би програми образовали грађане о страдању Рома, али их и упознали ближе са “комшијама” са којима деле како историју тако и будућност. Они верују да је ово тема о којој ће градоначелник желети да разговара, те очекују одговор.

Да подсетимо, у ноћи између 7. и 8. августа уништен је билборд посвећен ромским жртвама страдалим у току II Светског рата, а на стубу билборда нацртан је келтски крст симбол који користе неонацисти.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести