Најмлађи бојили хоклице осмесима у „Свилари“

Дечја ликовна радионица „Столица-хоклица” одржана је јуче у културној станици „Свилара” а на њој су најмлађи суграђани осликавали хоклице.
1
Фото: Dnevnik.rs

Пре него што су деца почела бојење, присутнима се обратила чланица Удружења за заштиту културног наслеђа „Алмашани” Виолета Ђерковић.– Надамо се да ћемо од „Свиларе” направити најлепше место за догађаје у Новом Саду – рекла је Виолета Ђерковић. – Прикупили смо више од 40 хоклица уз помоћ Основне школе „Иван Гундулић”. Биће нам драго да видимо хоклице како круже као поклони између школа.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић, који је и рођен у Алмашком крају, каже да је задовољан што постоји објекат попут „Свиларе”.

– Велико ми је задовољство што имамо тај објекат, који ће у наредном периоду да покаже како локална заједница у сарадњи с институцијама Града, невладиним сектором и самосталним уметницима креира културне садржаје на највишем нивоу – казао је Рожић, и додао да је срећан што ће у наредном перидоу сви заједно да уживају у многим програмима који ће бити реализовани у овом простору. – Улога културе није само у задовољавању потребе грађана за добром књигом, квалитетном представом или добрим концертима. Она представља  важно поље живота, јача осећај заједнице и формира њен идентинтет.

Док су хоклице постајале све шареније, једна од мајки која је са стране посматрала како се деца забављају рекла је да јој много значи то што постоје догађаји попут тог и да је важно да се деци пажња више усмери ка културним дешавањима и дружењима него ка саржајима на које могу наићи на телевизији или интернету.

Фото: Dnevnik.rs

Виолета Ђерковић се захвалила на помоћи и учешћу студената Ликовног одсека Академије уметности, основним школама „Мирослав Мика Антић”, „23. октобар” из Сремских Карловаца и вртићу „Златна греда”.

Један од циљева догађаја је децентрализација културних садржаја у граду, што је и мисија пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Некадашња фабрика за бојење свиле је, као један од најзначајнијих објеката индустријског наслеђа Новог Сада, постала центар културе Алмашког краја. У плану је да цео новембар и децембар буду испуњени разноразним активностима у „Свилари”: тако грађане од средине новембра чекају разни занимљиви програми, а у децембру изложба Анице Драганић и Марие Силађи под називом „Сенке и силуете”.

М. Ненадић и Милош Крстић

Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовао је „Маркет ИТ Маркетинг анд ПР”, а суфинансиран је од Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести