Највећи мурал у Србији - Краљ Петар Први у срцу Блока

Највећи мурал у Србији, који се простире на 150 квадратних метара, сада се налази у Новом Саду.
с
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Монументални цртеж с ликом славног владара, краља Петра Првог већ неколико дана краси једну од зграда на истоименом булевару. Мурал је за седам дана урадила група независних новосадских уметника, а по идеји Удружења „Буте добри”, које чини неколицина одређеним круговима познатих млађих комшија из насеља Блок, у којем је и поменути булевар.

– Сам по себи, мурал је величанствен и на тај начин смо желели да обележимо стогодишњицу ослобођења Србије у Првом светском рату – објашњава један од чланова Удружења Дане Баста. – Краљ Петар Први Карађорђевић је сигурно једна од најзаслужнијих личности, човек на ког би требало сви да будемо поносни, човек ког је народ највише волео... Игром случаја, зграда се налази у Блоку, где је само срце Удружења „Буте добри”, а две средње школе имају поглед на мурал, чиме дело добија и едукативни карактер. Млађе генерације не читају баш много на ту тему, а чак и у случају да неко није чуо за краља Петра Првог, цртеж ће га сигурно пре заинтересовати да нешто додатно прочита и научи.

Мурал је и током израде привлачио изузетну пажњу и добијао подршку различитих генерација. Из Удружења поручују да су изузетно захвални уметницима и свима који су подржали акцију, а додатну радост изразили су због чињенице да ће наш град ускоро добити бронзани споменик посвећен том врховном команданту победо­носне српске војске у балканским ратовима.

Млађе генерације не читају баш много, а чак и у случају да неко није чуо за краља Петра Првог, цртеж ће га сигурно пре заинтересовати да нешто додатно прочита и научи (Дане Баста)

– Краљ Петар Први је био човек из народа и све време рата био уз свој народ – наводи Баста. – Није побегао из земље, заједно с народом и војницима прошао је албанску голготу, био је прави ратник. Заиста би требало да одајемо почаст таквим јунацима, а. нажалост. све их је мање. Херојство, пожртвовање, љубав према свом народу..., не постоји што тог човека није красило.

Фото: Приватна архива

Рекло би се да је Удружење „Буте добри” настало с тим монументалним делом, међу­тим, истина је то да је формирано у фебруару и током неколико месеци спровело значајне акције.

– Наше удружење је спој младости и искуства – каже Баста. – Неколико је нас, да кажем, старијих, а с нама је и екипа момака који имају између 18 и 22 године. Бавимо се генерално омладином, трудимо се да радимо неке друштвено корисне ствари везане за град Нови Сад.

Прву акцију организвали су на Кеју са жељом да се омладини која се тамо свакодневно окупља скрене пажња на то да иза себе не остављају смеће. Екипа Удружења „Буте добри” тамо је затицала празне контејнере, а делове шеталишта препуне отпада.

– Два пута смо почистили, а трећи пут смо се појавили с великом паролом „Буди добар, поносан и млад, и никад не прљај свој град!” коју смо окачили на зграду с погледом на Кеј и привукли им пажњу служећи се пиротехником, за чега смо добили подршку, чак и аплауз. Након тога смо се повезали са „Чистоћом”, која је заиста савесна у свом послу, и добили смо потврду да је наш подухват уродио плодом, смећа је било знатно мање.

Генерално, наша идеја је да на неки начин утичемо на новосадску омладину, да поделимо неко наше искуство и да омладина крене правим путем. Сигуран сам у то да ћемо и убудуће учинити праве ствари.

Занимљиво је и објашњење имена удружења „Буте добри”.

– Може се рећи да је „кум” један велики господин и Новосађанин, отац мог другара Никола Мољац, то је његова реченица – с осмехом каже Дане Баста. – Кад год смо полазили у град, прво нас пита „Момци, ’ди ћете?”, а кад уследи одговор, он нас испрати с „Бу’те добри!” После тога, реченица нам је постала неки сленг, а заиста је и поента, па и порука коју Удружење шаље, али да би се разликовали пишемо га без апострофа. Стремимо томе да наши млади заиста буду добри, имају правилна размишљања, воле себе, поштују своје, туђе не траже.

Б. Павковић

 

 

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести